zaterdag 3 november 2018

‘Ziekenhuis’ van Green Heritage Fund voor luiaards, miereneters en gordeldieren in Groningen geopend

'Het is een soort ziekenhuis voor dieren die ziek zijn of in problemen zijn geraakt in de stad'



'We zijn al dertien jaar bezig met de opvang en verzorging van dieren, maar het was noodzakelijk om te professionaliseren. Want eerst was alles in mijn huis in Paramaribo', aldus Monique Pool, directrice van Green Heritage Fund Suriname, vandaag, zaterdag 3 november 2018, in, de Ware Tijd kort na de opening gisteren van het ‘ziekenhuis’ voor luiaards, miereneters en gordeldieren in Groningen, Saramacca. 

'Van alle wilde dieren worden deze het meest aangemeld voor opvang. Ze komen terecht in de tuinen van mensen en klimmen op poorten, dievenijzers, hekken en daken. Ook worden ze aangevallen door honden', stelt Pool.

Zij wijst erop dat de dieren hun woongebied verliezen, omdat terreinen worden ontbost om onder meer huizen te bouwen. Het centrum houdt zich bezig met de opvang, verzorging, rehabilitatie en vrijlating van de dieren. 'Het is een soort ziekenhuis voor dieren die ziek zijn of in problemen zijn geraakt in de stad', legt Pool uit. In het rehabilitatiecentrum is een intensive care-unit, een opslagruimte, een dierenkeuken, een verblijf voor onderzoekers en een woonruimte voor de manager.


Aan het centrum is bijgedragen door onder meer de Nationale Postcode Loterij Nederland, het World Wildlife Fund (WWF). De kosten bedragen ruim Srd 1,1 miljoen.

Dino Jubithana van Bloemendaal Appartementen, een toeristenressort langs de Saramaccarivier, is ingenomen met het dierenopvangcentrum. Hij werkt soms samen met het rehabilitatiecentrum. 'Wij hebben een boot en als luiaards terug moeten keren naar het bos, brengen we ze naar de overkant van de rivier om ze los te laten.'

Uit ervaring weet hij dat sommige personen niet aardig omgaan met dieren.

'Mensen knippen de nagels van de luiaard, omdat ze willen voorkomen dat de dieren hun gaan krabben. Maar, hierdoor wordt het dier gehandicapt en de luiaard kan dan voorlopig niet klimmen. Dat is wel beestachtig.' Het duurt twee jaren voordat de nagels weer groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten