zaterdag 3 november 2018

Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori naar vrouwengevangenis in Lima overgebracht

Rechter zet Keiko Fujimori drie jaar vast uit vrees dat ze naar buitenland vlucht

Preventieve detentie in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar miljoenen dollars aan corruptie


De machtige oppositieleidster Keiko Fujimori, Peru, is donderdag 1 november 2018 naar een gevangenis in Lima gebracht, één dag nadat een rechtbank beval dat ze drie jaar lang in voorlopige hechtenis zou worden gehouden in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar miljoenen dollars aan corruptie. 

De 43-jarige werd meegenomen naar een vrouwengevangenis in het zuiden van de hoofdstad, na een nacht in een slaapzak in een cel in het Paleis van Justitie te hebben doorgebracht, waar rechter Richard Concepcion Carhuancho het vonnis afleverde, waar Fujimori bang voor was.

Televisiebeelden toonden een geboeide Fujimori, die lachte toen ze donderdag in een politievoertuig werd meegenomen naar de vrouwengevangenis van Chorrillos.


Een tiental supporters van de Popular Force-partij, die Fujimori in 2001 oprichtte, zong: 'Moed, Keiko, je mensen zijn hier', toen ze in de gevangenis aankwam.

De dochter van de in ongenade geevallen voormalige president Alberto Fujimori wordt beschuldigd van het ontvangen van $ 1,2 miljoen aan illegale partijfinanciering van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht voor haar presidentiële campagne van 2011. Ze zou 20 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen als ze uiteindelijk wordt veroordeeld. Odebrecht heeft toegegeven honderden miljoenen dollars te hebben uitgegeven om de gunst van politici te kopen in regeringen in heel Latijns-Amerika.

Bij het verordenen van haar detentie zei Carhuancho, dat er een 'ernstig vermoeden was' dat Fujimori een 'de facto criminele organisatie leidde die zich in de partij verankert' en illegaal geld had witgewassen. Hij beschreef Fujimori als een 'hoog vluchtrisico' en zei: 'De enige noodzakelijke maatregel in haar geval is ongetwijfeld preventieve detentie.' De rechter nam acht uur om zijn vonnis uit te spreken, wat vrijwel zeker de verwachting van Fujimori om voor het presidentschap te gaan in 2021 zal dwarsbomen.

Twee keer eerder, in 2011 en 2016, werd ze verslagen in presidentsverkiezingen, ondanks het feit dat de Popular Force-partij de meeste stemmen kreeg bij beide verkiezingen.

Haar advocaat Giuliana Loza vertelde tegen het RPP-radiostation, dat ze maandag in beroep zou gaan.


(Suriname Mirror/AFP/Peru21/Twitter/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten