zaterdag 3 november 2018

Liba krutu grootopperhoofd Albert Aboikoni geboycot door Twaalf Saamaka-lo en Naze Amina-groep

'We erkennen hem niet en gaan daarom niet naar zijn liba krutu'


Hoewel de Twaalf Saamaka-lo en de groep die Naze Amina erkent als granman zijn uitgenodigd voor de liba krutu te Asindohopo dit weekend, gaan ze er niet naar toe. Grootopperhoofd Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners wil zich verzoenen met de groepen om een einde brengen aan de al jaren slepende granman-kwestie, maar de tegenovergestelde groepen denken hier anders over. 

'We hebben pas woensdag een uitnodiging gekregen en het is kort dag. We kunnen nu niet bij elkaar komen om een delegatie te sturen', zegt Stefanus Poeketi, woordvoerder van de Twaalf Saamaka-lo, vrijdag 2 november 2018 in de Ware Tijd.

De groep die Frans Banai heeft aangewezen als granman schijnt wel bereid te zijn tot verzoening.

'Het zou goed zijn als Aboikoni eerst een kleine krutu had gehouden met de groepen om vrede te sluiten en daarna de liba krutute houden', zegt Poeketi. Volgens hem is het Boven-Surinamegebied nog steeds verdeeld en de mensen hangen drie granman aan.

Erney Landveld van de groep die Naze Amina ondersteunt als grootopperhoofd, blijkt niet open te staan om te verzoenen. Hij blijft erbij, dat Amina de erkende granman is. Hij is in oktober tijdens de liba krutu van marronstammen te Drietabbetje groots verwelkomd en de stammen zullen niet samenwerken met Aboikoni. 'We erkennen hem niet en gaan daarom niet naar zijn liba krutu.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten