zaterdag 3 november 2018

Er komen meer medisch specialisten en budget Sehos, Curaçao, gaat omhoog

Minister Suzy Camelia-Römer: 'Ik zoek specialisten uit Colombia, Venezuela en Cuba'


Om van twee telkens terugkerende problemen verlost te zijn, heeft minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Suzy Camelia-Römer (PIN) knopen doorgehakt: er komen meer medisch specialisten en het budget van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) gaat omhoog. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 3 november 2018.

'Als je almaar hoort dat mensen zes tot acht maanden moeten wachten op een specialist, dan kan ik niet anders concluderen dan dat er een gebrek is aan specialisten', zo heeft de minister gisteren in de Staten bij de begrotingsbehandeling uitgelegd. Er is een lijst gemaakt van nieuwe specialisten die nodig zijn en woensdag is die lijst bij de ministerraad gepresenteerd.

'Ik zoek specialisten uit Colombia, Venezuela en Cuba', aldus de minister. Zij stelt zelfs, dat het mogelijk is dat er in januari meer specialisten gezocht worden, als een meer gedegen onderzoek naar de behoefte aan specialisten is afgerond.

De Gezondheidsminister benadrukt, dat het niet zo mag zijn dat alleen levensbedreigende patiënten snel behandeld worden. Ook mensen met chronische pijn, hoewel niet levensbedreigend, moeten snel geholpen kunnen worden, want hun kwaliteit van leven is in het geding. Op dit moment kosten medische uitzendingen miljoenen guldens. Specialisten binnen het Sehos zijn goedkoper dan daarbuiten, aldus de GMN-minister.

In 2016 werd 37,5 miljoen gulden besteed aan medische uitzendingen en gingen 1.084 mensen naar het buitenland. In 2017 was dit bedrag een kleine 36 miljoen gulden voor 1.034 patiënten. En tot en met augustus van dit jaar zijn 638 personen uitgezonden voor een bedrag van ruim 25 miljoen gulden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten