zaterdag 3 november 2018

Toegangspoortjes en strenge controles bij intocht Sinterklaas in Zaanstad - Teloorgang van kinderfeest door handjevol anti's?

(Bron foto: rodi.nl)
Honderden agenten 17 november op de been om Sinterklaasfeest mogelijk te maken


Voor de landelijke Sinterklaasintocht op 17 november in Zaanstad zijn flink wat beveiligingsmaatregelen opgezet. Zo zouden er volgens twee bronnen binnen de gemeente zo'n 600 politieagenten op de been zijn. Zij worden nog bijgestaan door een landelijk politieteam en 150 beveiligers, vertelt Marianne de Boer van VVD Zaanstad, aldus NH Nieuws en het AD gisteren, vrijdag 2 november 2018.

Er komen met name veel agenten uit Amsterdam, die vaker te maken hebben met het in goede banen leiden van grote evenementen.

Vinke Vision, het mediabedrijf dat de productie van het televisie-evenement onder zijn vleugels heeft, zou 900 vrijwilligers meenemen.

Het gebied waar de sint aankomt wordt afgezet met hekken. Het terrein is alleen via toegangspoortjes toegankelijk en jassen en tassen van bezoekers worden gecontroleerd. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet worden ver uit elkaar gehouden. Dat werd deze week bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst voor omwonenden. 'Die doorzoeking zal tot maximaal een kwartier vertraging leiden', aldus een woordvoerder van de gemeente.

De actiegroep Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad gaat demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad. Dat meldt de actiegroep op haar Facebook-pagina. Het moet een vreedzaam protest worden, schrijven de initiatiefnemers. Maar: 'We blijven niet stil. Zwarte Piet is racisme.'


De actiegroep wil een demonstratie houden op de parkeerplaats bij het Zaans Museum. Dat is volgens de club het einde van de looproute van Sinterklaas. Het moet een demonstratie worden ‘die vreedzaam is en in het zicht van alle mensen’. 'In verband met de veiligheid raden wij het af om stokken voor spandoeken mee te nemen. Een vreedzaam protest is wat wij nastreven.'

Tot nu toe meldden twee clubs zich daadwerkelijk officieel aan om te komen demonstreren: allebei voorstanders van een traditionele Zwarte Piet.  Het gaat om de Nederlandse Volks Unie (NVU) en om een lokaal Zaans initiatief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten