dinsdag 6 november 2018

Rechtszaak tegen regering Ecuador voor afgeven mijnbouwconcessies in Los Cedros zonder lokaal overleg

'De nationale regering heeft de Grondwet en bosbouwwetten geschonden'



'De mijnbouwbedrijven hebben hier meer rechten dan de beschermde bossen'


Ecuador wordt deze week geconfronteerd met een rechtszaak voor het geven van exploratierechten aan mijnbouwbedrijven in een beschermd bos in een van de meest biodiverse regio's van het land zonder lokaal overleg. De rechtszaak roept de regionale rechtbank op om een ​​bevel uit te vaardigen over alle mijnactiviteiten in Los Cedros in de Intag Valley, een weelderig gebied van rivieren en tropisch woud van de Andes. 

De aanklacht zegt, dat de nationale regering de Grondwet en bosbouwwetten heeft geschonden door de staat van instandhouding van Los Cedros te negeren en het beschermde bos te respecteren zonder plaatselijke functionarissen op de hoogte te stellen. 'De regering draaide 70 procent van de Intag-vallei om in mijnconcessies, maar ze deden geen enkele raadpleging - niet met de gemeenschappen, niet met de lokale autoriteiten', zegt Jose Cueva, planning directeur bij de regering van Cotacachi.

In de afgelopen decennia heeft de Intag-vallei een aantal van de felste weerstanden tegen mijnbouw gezien in Ecuador, een land dat rijk is aan goud, koper en andere mineralen.



Sinds 2008 is naar schatting 1.8 miljoen hectare beschermd bos van Ecuador verdwenen voor exploratie van mijnen, volgens het Rainforest Information Center, een non-profit voor het milieu in Australië.

De staat heeft het recht mineralen te winnen, ongeacht het land waartoe ze behoren, volgens de Grondwet en het nationale mijnbouwplan van Ecuador. De Grondwet vereist echter, dat de nationale overheid overleg pleegt met gemeenschappen over 'plannen en programma's voor prospectie, exploitatie en commercialisering van niet-hernieuwbare hulpbronnen die in hun land worden aangetroffen.'

Gemeenschappen in de Garcia Moreno parochie waar Los Cedros en de mijnconcessies zich bevinden, werden niet geraadpleegd voordat een milieuvergunning werd verleend aan de bedrijven.

'De mijnbouwbedrijven hebben hier meer rechten dan de beschermde bossen', zegt Josef DeCoux, die een onderzoeksstation in Los Cedros beheert.

Het nationale mijnbedrijf ENAMI (Empresa Nacional Minera del Ecuador) ontwikkelt de concessies in Los Cedros in samenwerking met het Canadese mijnbedrijf Cornerstone Capital Resources. Het project bevindt zich nog in de vroege ontwikkelingsfase en maakt nog geen gebruik van boren of ander zwaar materieel, aldus Brooke Macdonald, chief executive van Cornerstone Capital Resources.

 
De aanklacht ingediend door het bestuur van Cotacahi, zegt dat ENAMI het beschermde bos al beschadigt door nieuwe paden te maaien in gebieden die worden bewoond door de bedreigde Andesbeer en door het bosgebied te kappen voor tijdelijke mijnbouwkampen.

Het nationale mijnbedrijf beweert op haar website, dat er 'geen bomenkap was in de mijnbouwprojecten van Rio Magdalena 1 en 2', de twee concessies die overlappen met Los Cedros. Macdonald zegt, dat 'geen water wordt gebruikt en er worden geen bomen gekapt' in de huidige verkenningsfase. Maar, de Thomson Reuters Foundation bezocht het gebied in kwestie en ontdekte een site van ongeveer 100 vierkante meter die was ontdaan van bomen en vegetatie om plaats te maken voor een tijdelijk mijnbouwkampement.

(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten