dinsdag 6 november 2018

Etnel (NPS): 'Leerkrachten, neem nimmer het heft in eigen handen'

'Het moet duidelijk zijn dat kinderen thuis worden opgevoed en niet op school'

'Sneu dat social media tegenwoordig de bron is waar vrijwel alles gedumpt wordt'


Velen zijn opgeschrikt door de handeling van het schoolhoofd van MULO Henar in Nickerie, die enkele dagen geleden een 12-jarige leerlinge hardhandig heeft aangepakt voor het overtreden van het schoolreglement. Daarbij werden de wenkbrauwen het meisje gedeeltelijk afgeschoren. Dit voorval, dat initieel viraal ging op social media, is een heet hangijzer geworden, aldus het Dagblad Suriname maandag 5 november 2018. 

Ondertussen heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het schoolhoofd ontheven. In de perceptie van deze schoolleidster is haar onrecht aangedaan, doordat zij geen ruimte kreeg om zich te verweren.

Volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS) betreurt deze opstelling. 'Leerkrachten, neem nimmer het heft in eigen handen.' Etnel, die de leraren een hart onder de riem steekt, is van mening dat dergelijke handelingen geen toelichting behoeven.

Zij vindt het overigens sneu, dat social media tegenwoordig de bron is waar vrijwel alles ‘gedumpt’ wordt. 'Het opvoeden van kinderen blijft een moeilijke taak. Maar, de vraag is of Facebook de plek is waar dit soort zaken besproken moeten worden.'

Etnel stelt dat desbetreffende instituten zich moeten beijveren over de opvoedende en corrigerende taak binnen het onderwijs. Zij vindt het bovendien onterecht. dat onderwijsinstellingen beschouwd worden als een opvoedkundige instelling. 'Het moet duidelijk zijn dat kinderen thuis worden opgevoed; de school is bedoeld om de kinderen te vormen en onderwijs te geven.' Doordat men verwacht dat de scholen de opvoedende taak moeten vervullen, ontstaan er situaties waar het escaleert, net als op MULO Henar.

'Wie stelt nu de norm wat wel en niet is toegestaan? Het beste is om de ouders op school op te roepen en hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden.'

Het zal Etnel niet verbazen wanneer ouders, die geen belangstelling tonen in het leerproces van hun kinderen, ervan uitgaan dat de leraren zich moeten inzetten, op social media 'exposed' zullen worden. 'We leven in een andere tijd, maar de opvoeding moet conform de regels en waarden en normen blijven. Dat is heel belangrijk voor de vorming van kinderen. Daarbij moeten we de ouders blijven wijzen op hun verantwoordelijkheden', aldus Etnel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten