dinsdag 6 november 2018

Gajadien (VHP): ‘Ornamibo sluiten!’

'Stortplaats Ornamibo blijft een last voor omwonenden in het gebied'

Buurtbewoners zullen pas genoegen nemen als regering besluit vuilstortplaats te sluiten en naar elders te verhuizen,  we hebben niets aan nieuwe beloftes'

 
'Het is een vaststaand feit, dat stortplaats Ornamibo nog steeds een last blijft voor omwonenden in het gebied. De rook van de recente brand is er niet meer, maar de andere klachten en milieuproblemen, waaronder de enorme stank en het lozen van afvalwater in de Parakreek, zijn niet onder controle', zegt VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien maandag 5 november 2018 in het Dagblad Suriname. 

In oktober was er dagenlang brand op de vuilstortplaats Ornamibo. Door de enorme rookontwikkeling hebben bewoners, schoolgaanden en onderwijsgevenden in het gebied ernstige gezondheidsproblemen ondervonden.

Gajadien, als volksvertegenwoordiger van het district Wanica, heeft dit jaar weer voor de ingang van de vuilstortplaats met enkele buurtbewoners gestaan en van de autoriteiten geëist dat er een duurzame oplossing komt. Volgens buurtbewoners is er recent na de regen en daarna weer een felle zon, een enorme vliegenplaag ontstaan. Belangrijk voor de politicus is daarom, dat de vuilstortplaats ergens anders naar toe gaat.

'Er is een onderzoek gestart naar de gezondheidssituatie van de mensen, maar het resultaat is nog niet binnen. De buurtbewoners zullen pas genoegen nemen als de regering besluit de vuilstortplaats te sluiten en naar ergens anders te verhuizen. We hebben niets aan nieuwe beloftes', aldus Gajadien.

Met het steeds uitbreiden van Paramaribo, Wanica en overige randdistricten, komt de regering volgens de VHP’er er niet uit, dan andere systemen te bedenken en lange afstanden te overbruggen door kleine overslagstations te gaan maken. 'Feit is dat de afstand naar een andere nieuwe vuilstortplaats geen rol moet gaan spelen. Er zijn genoeg plaatsen rondom de buitendistricten. Onbewoonde gebieden die vooralsnog voor de tijdelijke voorziening gebruikt kunnen worden. Precies zoals tijdens de regering Jules Wijdenbosch is begonnen met Ornamibo, moet het niet zo zijn dat men ergens begint en niets verder doet. De bedoeling is dat men in de tussentijd wel de voorzieningen treft om de vuilverwerking op een milieuvriendelijke manier te volbrengen', aldus Gajadien.

Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) zei vorige week op vragen van Assembleeleden in De Nationale Assemblee, dat nu een verbod op open vuur geldt op de vuilstortplaats. Vooralsnog zal de vuilophaal en het vuilverwerkingsproces volgens hem op dezelfde manier geschieden, wel verbeterd. Het vuur wordt aangestoken door rapers die op zoek zijn naar materialen om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Gajadien kijkt enigszins sceptisch naar dit soort mededelingen vanuit de regering, omdat het hier gaat om een groep die de belt tot hun woon- en werkplaats heeft gemaakt. 'Je gaat ze niet helemaal kunnen uitsluiten of zaken verbieden. Ze gaan altijd een ‘boro’ proberen te vinden, omdat het een groot gebied is', aldus de politicus.

Gajadien voert aan, dat de milieuproblemen op de vuilstortplaats, waaronder de verontreiniging van de Parakreek, een verplichting op de regering leggen om de buurtbewoners tegemoet te komen. Hij denkt daarom gelijk aan de personen die niet voorzien zijn van schoon en gezond drinkwater, omdat zij zich dat gewoonweg financieel niet kunnen permitteren. 'We hebben allang gevraagd om personen die geen drinkwatervoorziening in het gebied hebben, te helpen aan een wateraansluiting. Mensen moeten nu daar Srd 40.000 tot Srd 50.000 betalen voor het aanleggen van hoofdbuizen. Van waar gaan de mensen dat halen?'

De regering is volgens Pengel bezig met een partij die sterk geïnteresseerd is om een ‘waste to energy plant’ neer te zetten. Dit bedrijf zal het vuil ophalen en daaruit zullen recyclebare producten worden gehaald. Dit is het zoveelste plan sinds 2010 voor Ornamibo. Zo zouden er eerder plannen zijn geweest om de vuilstortplaats om te bouwen naar een bedrijf dat een bepaalde olie gaat produceren voor energieopwekking. Daarna waren er weer plannen voor het opzetten van een verbrandingsoven en dan weer een nieuwe sanitaire landfill. Er iets niets van deze eerdere plannen terechtgekomen.

Wat volgens Pengel nieuw is aan deze plant is, dat deze gecombineerd zal worden met de plant die opgezet zal worden voor IAmGold, waar het bedrijf biomassa zal produceren. Er is twee jaar uitgetrokken om het complex volledig operationeel te maken. Het streven is om in het eerste kwartaal van 2021 de plant operationeel te hebben. De bedoeling is dat 96% van alle huisvuil verwerkt wordt. De overige 4% kan volgens de bewindsman ook worden gebruikt voor het maken van wegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten