dinsdag 6 november 2018

Bonaire doet het gebruik van plastic voor een groot deel in de ban

Oppositiepartij MPB krijgt voldoende steun voor motie om een verbod in te voeren


Bonaire doet het gebruik van plastic voor een groot deel in de ban. Dat gebeurt op initiatief van oppositiepartij MPB (Movementu di Pueblo Boneriano) die voldoende steun voor haar motie kreeg die het Bestuurscollege opdracht geeft een verbod in te voeren op het gebruik van polystyreen (foam) voedselcontainers, plastic wegwerptassen voor eenmalig gebruik en plastic rietjes per 1 januari 2020, zo bericht koninkrijksrelaties.nu zondag 4 november 2018.


De MPB voerde aan dat plastic zwerfvuil – naast algemene milieubezwaren – een groot gevaar vormen voor de aantrekkingskracht van het eiland op toeristen: het koraalrif dat door plastic verstikt en zeeschildpadden die plastic tassen aanzien voor kwallen – hun natuurlijke voedsel – en deze opeten.

De aangenomen motie luidde als volgt: 

Eilandsraad van het openbaar lichaam Bonaire in vergadering bijeen op 30 oktober 2018, 

overwegende, 

Dat plastic afval wereldwijd een groot probleem vormt. 

Dat 80 procent van alle afval in de oceanen uit plastic bestaat, wat geleid heeft tot de vorming van gigantische concentraties van drijvend plastic afval, die als een ‘plastic soep’ enorme gebieden in de oceanen bedekt. 

Dat plastic afval lichamelijke schade veroorzaakt en bij tal van dieren, van vogels tot walvissen, zeeschildpadden, vissen en koralen sterfte veroorzaakt door verstrikking of opeten van plastic. 

Dat plastic afval niet vergaat maar uiteindelijk slechts af breekt tot steeds kleinere stukjes, zogenaamde microplastics, die in het voedsel cyclus terechtkomen en schade aan de ecosystemen veroorzaken en uiteindelijk ook in het menselijke lichaam terechtkomen en de gezondheid schaden. 

Dat drijvende plastic tassen een groot gevaar vormen voor twee van de belangrijkste aantrekkingskrachten voor het toerisme van Bonaire, namelijk het koraalrif dat verstikt wordt wanneer drijvende tassen blijven steken en het koraal bedekken en de zeeschildpadden die de drijvende tassen aanzien voor kwallen – hun natuurlijke voedsel – en ze opeten. 

Dat plastic afval waterafvoeren verstopt en daardoor bij hevige regenval kan leiden tot overstromingen. 

Dat plastic tassen en “styrofoam” voedingscontainers door de wind worden verspreid over het landschap, waar ze blijven hangen in de vegetatie en dat daarmee het landschap wordt ontsierd met groot verlies van de aantrekkingskracht voor het toerisme. 

Dat plastic afval dat zich ophoopt op het land broedplekken vormt voor muskieten en daarmee de ziektes die door hen verspreid worden, zoals dengue, chikungunya en zika. 

Dat plastic tassen door de wind van het land in de zee worden geblazen waar zij zoals hierboven al genoemd, sterfte of lichamelijk letsel veroorzaken bij zeedieren zoals vooral zeeschildpadden of koralen. 

Dat het recyclen van plastic wegwerptassen of voedsel containers tot op heden economisch niet haalbaar blijkt op Bonaire. 

Dat plastic tassen en voedselcontainers een belangrijk onderdeel vormen van het zwerfvuil op de openbare weg wat leidt tot extra kosten voor afvalbeheer. 

Dat het Openbaar lichaam de wens heeft natuur en milieu en daarmee ook het toerisme te beschermen. 

Dat het Openbaar Lichaam zich ten doel stelt om de meest schadelijke plastic wegwerpartikelen zoals wegwerptassen, polystyreen voedselcontainers en wegwerp rietjes te vervangen door herbruikbare, recycleerbare of composteerbare alternatieven. 

Dat er reeds verschillende goede alternatieven beschikbaar zijn voor plastic wegwerptassen, polystyreen (foam) voedingscontainers en plastic rietjes. 

Besluit: 
Het Openbaar lichaam te instrueren om een traject in te gaan om te komen tot het verbod van het gebruik van het gebruik van polystyreen (foam) voedselcontainers, plastic wegwerptassen voor eenmalig gebruik en plastic rietjes per 1 januari 2020.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten