zondag 14 oktober 2018

Venezolaanse autoriteiten laten prominente activist van oppositie vrij

Lorent Saleh onmiddellijk op een vlucht naar Madrid gezet 

(Bron foto: El Nacional)
'Wat ik vraag is dat we allemaal denken aan het feit, dat in Venezuela onschuldige mensen achter de tralies zitten'


Venezolaanse autoriteiten hebben een prominente activist van de oppositie vrijgelaten die gedurende vier jaar vast zat, slechts enkele dagen nadat een anti-regeringspoliticus in gevangenschap was overleden. Lorent Saleh werd onmiddellijk naar het vliegveld geëscorteerd en op een vlucht naar Madrid gezet met Spaanse overheidsfunctionarissen. 

Bij aankomst op de luchthaven van Madrid vertelde Saleh de media en een kleine groep uitbundige Venezolaanse oppositionele supporters, dat 'het gevecht voortduurt'. 'Wat ik vraag is dat we allemaal denken aan het feit, dat er in Venezuela onschuldige mensen achter de tralies zitten, mensen die zijn gekidnapt en die het verdienen om dezelfde brug over te steken als ik heb gedaan', zei Saleh.

Saleh zei. dat hij niet wist dat hij tot het laatste moment werd vrijgelaten. 'Ze hadden me al in een politieauto gezet en we waren op weg naar het vliegveld toen ze me vertelden', zei Saleh. 'Vandaag heb ik de dageraad voor het eerst in vier jaar kunnen zien, en dat moet ik nog steeds bevatten.'



Nieuws van Saleh's vrijlating kwam ook als een schok voor zijn aanhangers, en zelfs zijn moeder, die zich haastte naar een gevangenis in Caracas in de verwachting haar zoon alleen te ontvangen om te horen dat hij naar Europa was gestuurd. 'Ik wist hier niets van. Ik dacht dat hij hierheen zou worden gebracht, maar wat belangrijk is, is dat hij vrij is', vertelde een huilende Yamile Saleh aan journalisten buiten de gevangenis.

'Hij probeerde me te kalmeren door te zeggen, dat hij met mensen is die hij vertrouwt', zei ze nadat ze telefonisch met haar zoon had gesproken. 'We moeten voor Lorent's leven zorgen. Er zijn dingen die ik niet kan beantwoorden.'

Saleh bedankte Spanje voor zijn rol in zijn vrijlating en zei dat hij hoopte zijn moeder spoedig te zien.

Een Commissie van de Waarheid van de overheid zei, dat Saleh het risico liep zichzelf schade te berokkenen nadat hij werd beoordeeld op zelfmoordneigingen terwijl hij gevangen zat. Er stond dat besloten werd dat hij zou worden vrijgelaten als onderdeel van pogingen om politieke spanningen in de Zuid-Amerikaanse natie te verzachten.

Spanje heeft een verklaring vrijgegeven na aankomst van Saleh, waarin stond, dat diplomaat Juan Pablo de Laiglesia met Saleh was meegereisd. Het voegde eraan toe, dat De Laiglesia van 9 tot 12 oktober in Caracas was geweest, 'terwijl hij vergaderingen organiseerde met leden van de (Venezolaanse) regering, vertegenwoordigers van de oppositie, maatschappelijke organisaties en Spaanse verenigingen en bedrijven.'


Saleh's moeder had een internationale campagne opgezet om de vrijlating van haar zoon veilig te stellen. Saleh, 30, werd in 2014 in Colombia gearresteerd en uitgeleverd door de toenmalige Colombiaanse president Juan Manuel Santos, nadat hij was verschenen in een videotelefonisch gesprek dat door Venezolaanse autoriteiten was uitgelekt en opschepte naar een onbekende persoon over plannen om scherpschutters in te huren om onrust in Venezuela te zaaien.


Santos, een toekomstige winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, was op dat moment op zoek naar de gunst van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die vredesbesprekingen tussen de regering van Santos en linkse rebellen sponsorde. Verder aanwakkerend het verhaal van de Venezolaanse regering, dat Saleh met internationale steun terroristische daden beraamde, werd hij ook gefotografeerd naast prominente rechtse politici zoals de voormalige Colombiaanse president Alvaro Uribe.

Zijn uitlevering werd wijd veroordeeld door mensenrechtenorganisaties, die aanvoerden dat hij nooit een eerlijk proces in Venezuela zou kunnen krijgen en onderworpen zou zijn aan strenge voorwaarden voor opsluiting.

In 2017 was hij een van de vele anti-regeringsactivisten die de oppositie beschouwt als politieke gevangenen die de Sacharov-prijs voor de Vrijheid van Denken hebben gekregen van het Europees Parlement.

Zijn vrijlating komt in een tumultueuze week waarin een andere anti-regeringsactivist, Fernando Alban uit Caracas, viel van de 10e verdieping van een politiebureau waar hij werd vastgehouden.

Autoriteiten hebben de dood van Alban zelfmoord genoemd, maar oppositieleiders hebben - tot nu toe zonder bewijsmateriaal - beweerd dat hij tijdens de hechtenis werd vermoord. Verschillende buitenlandse regeringen en de Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek om vast te stellen of er sprake is van vals spel.

Alban werd vorige week gearresteerd op de internationale luchthaven van Caracas bij aankomst van een reis naar de VN Algemene Vergadering in New York om buitenlandse functionarissen aan te sporen meer druk uit te oefenen op de regering van Maduro. De regering zei, dat hij werd onderzocht voor zijn vermeende betrokkenheid bij een aanslag van augustus op Maduro met explosieven beladen drones.

Spanje zei in zijn verklaring, dat het Saleh's vrijlating beschouwt als 'de juiste beslissing van de Venezolaanse regering om de juiste richting uit te gaan om te helpen een klimaat van vertrouwen te creëren.'

(Suriname Mirror/ TeleSUR/Associated Press/La Republica/Twitter) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten