zondag 14 oktober 2018

Den Blauwvinger: Aantal misdragingen van agenten Korps Politie Suriname loopt de spuigaten uit

COLUMN: Korte lontjes en op geld beluste agenten gaan met regelmaat de mist in...

Commissie 'integriteitsvraagstuk' moet politiekorps opschonen en gezond maken


Het aantal misdragingen van agenten binnen het Korps Politie Suriname loopt de spuigaten uit en brengen het korps zowel nationaal als internationaal in diskrediet. Het Dagblad Suriname berichtte alleen al maandag 8 oktober 2018 over maar liefst drie 'incidenten' waarbij agenten betrokken waren, alhoewel niet meer echt van incidenten gesproken worden, nu zij een structurele vorm hebben gekregen. 
De voorvallen zijn divers, maar duiden allen op onverantwoordelijk gedrag van agenten, die feitelijk uit het korps zouden moeten worden geschopt, zonder pardon. 
Overigens geeft een en ander wel te denken: hoe is het gesteld met het personele aannamebeleid en met tussentijdse psychologische onderzoeken van en tussentijdse beoordelingsgesprekken met agenten?

De drie incidenten waarover het Dagblad Suriname op 8 oktober berichtte:

1) Een inspecteur van politie, te werk gesteld bij de afdeling Kapitale Delicten, is afgelopen week ontwapend. De man kreeg donderdagavond 4 oktober ruzie met zijn echtgenote, waarbij hij zijn dienstwapen tevoorschijn haalde en daarmee een schot loste. Ook heeft de inspecteur haar klappen toegebracht. Uuit veiligheidsoverweging werd het wapen van de inspecteur in beslag genomen. Het onderzoek is overgedragen aan OPZ (Onderzoek Politie Zaken).
2) Een agent van het Regio Bijstandsteam Midden, met een slok alcoholhoudende drank teveel op was zaterdagochtend 6 oktober betrokken bij een verkeersongeval op de Indira Gandhiweg. De politieman trachtte een voertuig in te halen. Maar, op dat moment naderde een tegenligger, waarop de agent een uitwijkmanoeuvre maakte en op het zuidelijk rijwielpad terechtkwam. Het voertuig kwam tegen de beschoeiing van een supermarkt aan om vervolgens in de goot tot stilstand te komen.
3) In het weekeinde van 6 en 7 oktober werd een agent aangehouden en in verzekering gesteld. De politieman had een drugsdeal gesloten met een Fransman en werd hij tijdens de onderhandeling door collega's betrapt.

Hieronder een willekeurig overzicht van misstappen van agenten de afgelopen maanden:

November 2017
Een vrouw deed donderdag 9 november 2017, aangifte bij de politie van Wanica van mishandeling door haar vriend, agent van politie. De man heeft de vrouw tijdens een woordenwisseling enkele klappen uitgedeeld, terwijl hij wist dat zij drie maanden in verwachting van hem was. Ook heeft de agent haar bedreigd met de dood met zijn dienstvuistvuurwapen. Het slachtoffer vertoonde zwellingen en onderhuidse bloedingen in haar gezicht en klaagde van pijn over haar lichaam en onderbuik.

Januari 2018
Een agent heeft zaterdagochtend vroeg, 13 januari 2018, zijn dienstwapen gericht op een burger op het terrein van pompstation GOw2 aan de Van 't Hogerhuysstraat in Paramaribo. De twee hadden een woordenwisseling met elkaar. Op gegeven moment haalde de agent zijn vuistvuurwapen te voorschijn en bedreigde zijn de ander hiermee. De agent werd door een meerdere aangehouden. Het wapen en scherpe patronen werden in beslag genomen.

Mei 2018
Een agent van politie, werkzaam in het bureau Keizerstraat (Paramaribo), werd in het weekend van 5 en 6 mei in verzekering gesteld, verdacht van gemeenschap met een minderjarige. De politieman had een 15-jarig meisje van huis opgehaald en haar naar een pension gebracht, waar hij gemeenschap met het meisje had. De ouders van het kind zijn erachter gekomen en hebben aangifte bij de politie gedaan. Het meisje had zuigvlekken op haar lichaam en de moeder ontdekte die. De minderjarige noemde de naam van de politieman als dader.
Uit het politieonderzoek bleek, dat de vriendin van de politieman in januari 2017 zich van het leven had beroofd. De 19-jarige had een schotwond in haar hoofd, ter hoogte van de slaap. Ze had met het wapen van haar vriend, dezelfde agent van politie, zichzelf door het hoofd geschoten.

Mei 2018
Een lid van het Bestrijding Internationale Drugshandel-team (BID-team), werkzaam op de J..A. Pengelluchthaven is medio mei 2018 aangehouden en in verzekering gesteld in verband met de vondst op 8 april van 55 pakken cocaïne, 63 kilo, in de dubbele bodem van een bagagecontainer.

Mei 2018
Een tweede lid van het BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname werd in de laatste week van mei 2018 gearresteerd in de zaak van 55 pakken cocaïne in de dubbele bodem van een bagagecontainer op de J.A. Pengelluchthaven.

Juli 2018
Twee politiefunctionarissen van het Bureau Keizerstraat (Paramaribo) zijn in verzekering zijn gesteld wegens afpersing. De agenten hadden een winkelier op heterdaad betrapt bij de handel in illegale sigaretten, althans sigaretten waarop geen accijns was betaald. De twee politieagenten, een vrouw en een man, legden de winkelier een boete op. Hij moest het geld terstond betalen. De winkelier vond het bedrag hoog, maar hij betaalde toch een bedrag van Srd 1.500 aan de agenten. Naderhand deed de winkelier aangifte bij de politie van afpersing.

Augustus 2018
De politie van Calcutta kreeg eind augustus 2018 een aangifte over een politieman die in dronken toestand na een woordenwisseling een man voor een winkel had mishandeld. Het slachtoffer liep drie ribfracturen op. Een agent die trachtte zijn beschonken collega te kalmeren werd ook niet gespaard. Daarnaast heeft de dronken politieman vernielingen aangericht in het bureau. Het verdere politieonderzoek werd overgedragen aan de afdeling OPZ (Onderzoek Politie Zaken).

September 2018
In het onderzoek naar vermoedelijke afpersing van een winkelier door medewerkers van de Economische Controledienst (ECD) is een tweede politieagent in verzekering gesteld. Inspecteur E.M. werd maandag 24 september gearresteerd. In deze zaak werd vrijdag 21 september het hoofd van de ECD, inspecteur E. R. aangehouden. Daags daarna werd winkelier D.J. aangehouden, bij wie smokkelwaar in beslag was genomen. Hij had aangifte van afpersing gedaan tegen de ECD'ers. Naar verluidt heeft inspecteur R. verklaard, dat de ondernemer juist had geprobeerd om haar om te kopen, om onder de te betalen boete uit te komen.
De man beweert in totaal Srd 160.000 te hebben afgestaan. De inspecteur zou van dat bedrag Srd 120.000 hebben ontvangen. In eerste instantie zou Srd 200.000 van hem zijn geëist. Omdat D.J. verklaarde niet over zoveel geld te beschikken werd een regeling getroffen voor een lager bedrag, beweert de ondernemer. Bij hem waren 25 dozen smokkelsigaretten en zeven dozen alcoholische drank in beslag genomen. De aangehouden inspecteur M. en Danny zouden als tussenpersoon hebben gefungeerd tussen de winkelier en het hoofd van de ECD.

September 2018
Een auto van het Korps Politie Suriname (KPS) is in het weekend van 22 en 23 september 2018 over de kop geslagen op de Patamaccaweg ter hoogte van kilometer 12. De Ford Ranger was op weg naar het Amerikaanse goudmijnbedrijf Newmont ofwel de Merian-mijn voor surveillance. Drie agenten zaten in de wagen. Door tot nog toe onbekende redenen verloor de bestuurder de controle over de besturing, waardoor de wagen van de weg raakte en over de kop sloeg.

September 2018 
Agenten van controlepost Stolkerstijver ontvingen zaterdag 29 september 5 kilo cocaïne en Euro 3.000 als zwijggeld. Op die bewuste avond hielden agenten een personenwagen staande, waarbij bestuurder B. en een vrouw werden aangehouden. Bij onderzoek in het voertuig bleek, dat er in twee tassen samen 10 kilo cocaïne was verborgen. De politie heeft de drugs in beslag genomen. Volgens B. is hij tijdens de aanhouding door de politie van Stolkertsijver mishandeld en in de boeien geslagen samen met de vrouw. De vrouw heeft op vragen van de politie aangegeven aan wie de cocaïne toebehoort. In opdracht van de politie heeft zij gebeld met de verstrekker en hem werd gevraagd om zich op de controlepost te melden. De man gaf gevolg hieraan en verscheen ook daadwerkelijk op de controlepost.
Volgens de vrouw moest zij de drugs vervoeren naar Albina, maar omdat zij niet in het bezit was van een rijbewijs, benaderde zij aangever B. om de rit te rijden. Aangekomen op Stolkertsijver onderhandelde de verstrekker met de politie. Hierna kreeg hij 5 kilo van de onderschepte cocaïne terug van de politie en moest hij Euro 3.000 betalen. De cocaïne en het geld kreeg de politie om de zaak te laten voor wat het was. De verstrekker mocht de post verlaten met de andere tas waarin 5 kilo coke zat.
De aangehouden verdachten, B. en de vrouw, waren vanaf dat moment vrij en mochten samen met de verstrekker de plaats verlaten. Zij hebben hun eerder in beslag genomen documenten en alle persoonlijke spullen in ontvangst genomen.
Deze zaak is overgedragen aan de afdeling OPZ (Onderzoek Politie Zaken) binnen het politiekorps.

Oktober 2018
Politiemannen J.A. en S.S. – gestationeerd op een controlepost aan de Derde Rijweg (Paramaribo) – worden begin oktober 2018 beschuldigd van mishandeling en fraude. Een man die aangifte deed tegen de twee agenten zou bij hun collega's verklaard hebben, dat de twee agenten geld van een vrouw, voor wie hij een taxirit reed, in beslag hebben genomen. Ook zouden daarna drugs in het voertuig geplaatst zijn om te doen voorkomen, dat de vrouw die bij zich had en deze in beslag zijn genomen. De man verklaarde ook, dat de agenten hem mishandeld hebben bij de controlepost op de Oost-Westverbinding waar hij samen met de vrouw staande gehouden is.

Tot zover het overzicht.

Commissie 'integriteitsvraagstuk'
Inmiddels is gebleken, dat de vele misstappen van agenten niet aan de aandacht van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie zijn ontsnapt. Gisteren, zaterdag 13 oktober 2018, werd bekend dat in verband met het 'integriteitsvraagstuk' in het Korps Politie Suriname een commissie wordt samengesteld, bestaande uit ex-functionarissen van het ministerie van Justitie en Politie en minstens een lid van de Surinaamse Politie Bond. De bewindsman beoogt met de commissie het politiekorps op te schonen en gezond te maken.
De commissie moet de minister op kort termijn informeren over de mogelijke oorzaken van ontoelaatbare gepleegde handelingen. Daarna zullen adviezen worden uitgebracht omtrent voorkomen dat negatieve handelingen worden voortgezet, dan wel ergere vormen aannemen.

Waar blijven uitkomsten OPZ-onderzoeken?
Weer een commissie. Of het Getrouw gaat lukken om met een commissie zijn korps te onderwerpen aan een gedegen, grondige 'clean sweep', valt sterk te betwijfelen. Vooral nu blijkbaar in de commissie geen psycholoog, laat staan andere gedragsdeskundigen van buiten het korps, zitting heeft. Het zou daarenboven van transparantie getuigen wanneer de korpsleiding eens openheid van zaken gaat verschaffen over uitkomsten van OPZ-onderzoeken.

Voor korte lontjes en andere, toch wel, gedragsgestoorden mag geen plaats zijn binnen een overheidsapparaat dat dient om de bevolking, de burger, te beschermen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
14 oktober 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten