zondag 14 oktober 2018

Directeur Bio Parque La Reserva, Colombia: 'Educatie een van sleutels tot verminderen handel in wild'

'Ons idee hier is om het gedrag van jongere generaties in de richting van deze dieren te veranderen'

Het land wordt sterk beïnvloed door de handel in exotische slangen, papegaaien, kikkers en drietenige luiaards


Aan de rand van de hoofdstad van Colombia delen rode ara's een natuurgebied met ocelotten en zwartkoppapegaaien. Een harpij arend met witte kuif fluit naar schoolkinderen die op een goed onderhouden pad lopen. De dieren komen uit verschillende regio's van dit ecologisch diverse Zuid-Amerikaanse land. Maar. de meesten delen één ding gemeen: ze werden gered uit de handen van dierenhandelaars. 

Leiders in de strijd tegen de handel in wilde dieren en planten komen deze week bijeen in Londen tijdens de Illegal Wildlife Trade Conference, natuurbeschermers werken over de hele wereld aan opvang van de duizenden dieren die zijn gered uit de handen van smokkelaars.

Het Bio Parque La Reserva in de Colombiaanse stad Cota herbergt 50 soorten, variërend van schildpadden tot gouden gifkikkers, die door verzamelaars worden gezocht vanwege hun zeldzame kleur. Ivan Lozano, de directeur van het reservaat, zei dat zijn organisatie verhandelde dieren helpt bij het herstel van hun verwondingen en sommige daarvan opnieuw in het wild introduceert.


Maar, het heeft ook dieren die niet langer in hun oorspronkelijke habitat kunnen leven, om bezoekers over verschillende soorten en hun rol in het ecosysteem te leren. 'Ons idee hier is om het gedrag van jongere generaties in de richting van deze dieren te veranderen', zei Lozano. Om dit doel te bereiken opent het Bioparque reservaat zijn deuren voor honderden toeristen en schoolkinderen elke week, voor een vergoeding van $ 6. Alleen rondleidingen onder leiding van experts van het park zijn toegestaan.



Hoewel Colombia geen bekende soorten, zoals neushoorns of olifanten heeft die de krantenkoppen van dieren in de wereld halen, wordt het land sterk beïnvloed door de handel in exotische slangen, papegaaien, kikkers en drietenige luiaards. Meer dan 23.000 dieren werden vorig jaar in Colombia geconfisqueerd bij handelaars, en smokkel vormt een serieuze bedreiging voor soorten zoals de gouden gifkikker.


Lozano is van mening, dat onderwijs een van de sleutels is tot het verminderen van dierenhandel en dat hij daarom zijn reservaat heeft opengesteld voor bezoekers. 'We willen dat mensen beseffen dat zij ook een rol spelen in het verlies van onze biodiversiteit', zei hij. 'En we willen het wetenschappelijke discours toegankelijker maken.'

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten