dinsdag 2 oktober 2018

Mexicaanse dwergworstelaars overwinnen spot door sterren te worden

Mexico's 'lucha libre', van mascotte voor grote worstelaars, nu zelf sterren


'Sommigen van hen waren verlamd, één pleegde zelfs zelfmoord, maar, nu worden ze gezien als idolen, geen mascottes'


Mexico's 'lucha libre', een razend populaire mix van sport en entertainment, lange tijd met dwergen  in een diep vernederende rol: ze waren 'mascotas' - een woord dat zowel 'mascotte' als 'huisdier' kan betekenen - voor grote worstelaars.

Maar, een nieuwe generatie kleine mensen stijgt nu in aanzien, staat op eigen benen en droomt ervan om de belangrijkste gebeurtenissen in hun vechtagenda onder de aandacht te brengen.



Microman heeft een sceptische menigte overweldigd tijdens een recente wedstrijd in Mexico-Stad, waar hij en twee medesterren, El Gallito en Guapito, een ander team van kleine worstelaars op zich namen. Hij en zijn mede 'Micro Stars' werden met een beetje spot bejegend toen ze in de ring stapten. Maar, Microman legde ze het zwijgen op toen hij op het bovenste touw klom - meer dan driemaal zijn lengte - om een ​​hoogvliegende sprong recht in de nek van zijn ook kleine, maar grotere rivaal uit te voeren.


Vervolgens plette hij een ander met een acrobatische headstand-kick, bekend als de beweging 'Zero Gravity'. Het publiek werd wild in Arena Mexico, de hoge kathedraal van lucha libre. 'Heb je gezien hoe hij die headstand op de top van de touwen hield? Hij doet het heel goed', zei een geïmponeerde fan, de 28-jarige bouwvakker Juan Carlos Elizalde. 'Hij is heel klein, maar kijk hoe hij vecht!', zei een ander, de 30-jarige Felipe Escorza.

Dee 19-jarige Microman laat het allemaal op zichh inwerken met een houding die past bij de grootste kleine ster van lucha libre. 'Microman is een worstelaar die alles geeft wat hij heeft voor de menigte', zegt hij, terwijl hij naar zichzelf in de derde persoon verwijst.
Maar, alleen al het feit dat hij zijn naam op de tickets wordt vermeldt, toont de vooruitgang die hij en andere kleine worstelaars hebben geboekt sinds zijn vaders tijd.



Microman is de zoon van Kemonito, die ook een dwergworstelaar was. maar een heel andere carrière had. Kemonito was 30 jaar lang een 'mascotte' voor grote worstelaars, een lachwekkende sidekick die komische taferelen leverde tot de echte actie begon.

De arbeidsomstandigheden en het niveau van respect zijn sindsdien dramatisch verbeterd in de Mexicaanse professionele worsteldivisie, de Consejo Mundial de Lucha Libre (CMLL), zegt Catalina Gaspar, een activist voor de rechten van kleine mensen. 'Ze leiden ze nu professioneel op. Ik ben heel blij geweest om dat te zien. Twintig jaar geleden gooiden ze ze in de ring met worstelaars die twee meter lang waren en ze raakten vaak gewond', vertelde Gaspar aan persbureau AFP.

De generatie van Kemonito had geen ziektekostenverzekering of -voordelen. 'Sommigen van hen waren verlamd ... Eén pleegde zelfs zelfmoord', zei ze. 'Maar, nu worden ze gezien als idolen, geen mascottes of buffons.' 


Maar Gaspar, die zelf iets meer dan een meter lang is, zei dat er nog een lange weg te gaan is: socialezekerheidsuitkeringen, pensioenplannen en andere ondersteuning voor 'het leven na worstelen'.

De acht Micro Stars debuteerden in april 2017 als de derde gewichtscategorie in de CMLL. Hun coach, worstellegende The Last Warrior, herinnert het zich als een openbaring. 'Het was Kinder Dag, en het was geweldig. Iedereen in de menigte werd gek', zei hij. Microman zelf zei, dat hij niet wist wat hij die dag kon verwachten. 'Ik wist niet dat mensen zo zouden reageren, dat ze me zo zouden steunen, zonder me zelfs maar te kennen. Ik denk dat het mijn gelukkigste dag was in het worstelen', zei hij.

De Micro Stars zijn begonnen met verkorte wedstrijden, maar vechten nu full-length wedstrijden net als hun grotere leeftijdsgenoten. Ze verdienen geen vast salaris, maar ze krijgen medische zorg, een ziekteverzekering en een garantie van minstens twee evenementen per maand, volgens de CMLL. Steeds vaker zijn dat de gewaardeerde weekendgevechten in de competitie. 'Dat maakt je nerveus, omdat je nooit weet wat er zal gebeuren, of mensen het leuk zullen vinden', zei Microman. 'Maar, als je de arena betreedt en over de brug begint te lopen, doe je gewoon wat je moet doen, wat alles is wat je in de ring weet.' 

(Suriname Mirror/AFP/Inquirer/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten