dinsdag 2 oktober 2018

President Bouterse lijkt nabestaanden negen vermoorde leden guerrillagroep Tucajana Amazones vergeten te zijn

Families zijn bereid zich met Bouterse te verzoenen

Na eerste gesprek met president in juni hebben nabestaanden niets meer gehoord


Sinds president Desi Bouterse in juni heeft gesproken met vijf families van negen vermoorde leden van de voormalige guerrillagroep Tucajana Amazones is er geen overleg meer geweest. De families zijn bereid zich met hem te verzoenen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 2 oktober 2018.

De slachtoffers werden op twee afzonderlijke plekken in 1990 gedood toen Bouterse bevelhebber was. Dat gebeurde in de periode waarin Suriname werd ‘bestuurd’ door militairen.

Armand Sabajo, broer van de vermoorde Hugo 'Pico' Sabajo en Roël Sabajo, zegt dat hij contact heeft gemaakt met Lesley Artist, die als tussenpersoon fungeert voor Bouterse en de families, over wanneer er weer gesproken zal worden. Artist zou hem gezegd hebben, dat er gewacht wordt op een sein van de president. Sabajo wil niet veel wil zeggen, maar hij ziet graag dat er binnen korte tijd een gesprek komt met de president.

De getroffen families zijn Sabajo, Paujali, Kana, Joekaware en Karamatali. De lichamen van hun dierbaren zijn nooit gevonden. De nabestaanden willen onder meer weten hoe hun familieleden aan hun eind zijn gekomen en waar hun stoffelijke resten zijn. Hiervoor is volgens Artist een traject uitgezet, maar hij wil hierop niet ingaan en volstaat met de mededeling, dat de president binnenkort de families te Bernharddorp zal ontmoeten. 'Wij zijn de mensen helemaal niet vergeten en er komt een gesprek met hen', verzekert Artist.

Ook is de Staat volgens hem bezig om onder andere grondpapieren en woningen voor de mensen te regelen zoals de families hadden gevraagd. Bouterse zei op 29 juni tijdens de Dag van Nationale Rouw en Verzoening te Redi Doti, dat tijdens een onderhoud de eerste stap is gezet tot verzoening met onder andere de familie Sabajo.

'Heel moedig. We zijn ervan overtuigd dat de mensen het recht hebben om wat hen op het hart ligt, den fuka san den abi, te presenteren en wij doen er alles aan om te komen tot waarheidsvinding. Dan zal de Almachtige, Hij die alles beslist, ons de kracht geven om dit traject succesvol af te sluiten', zei Bouterse toen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten