dinsdag 2 oktober 2018

Inproser NV wil vanaf januari 2019 gecertificeerde speurhonden inzetten op diverse gebieden

(Bron foto: Jason Leysner/de Ware Tijd)  
'Het niveau van de beveiligingssector in Suriname kan veel hoger dan het nu is'

'Er is hier geen bondgenootschap onder beveiligingsbedrijven, iedereen doet gewoon zijn eigen ding en dat is heel jammer'


Het niveau van de beveiligingssector in Suriname kan veel hoger dan het nu is, vindt Malcolm Bilkerdijk, directeur van Inproser NV. Daarvoor moet een aantal zaken anders aangepakt worden, zo bleek tijdens een beveiligingsdemonstratie zondag in het @Live Center. Diverse onderdelen van het vak zijn daarbij aan het publiek gepresenteerd. 'Dit doe ik puur, omdat ik een andere dienst wil aanbieden aan de samenleving', zei Bilkerdijk, kort na de demonstratie, aldus de Ware Tijd dinsdag 2 oktober 2018.

Het bedrijf streeft ernaar om vanaf januari gecertificeerde speurhonden in te zetten op diverse gebieden. Bilkerdijk voorziet een mogelijke samenwerking met de politie en de brandweer, waarbij de honden een assisterende rol zullen hebben. Daarnaast kunnen de dieren ook worden ingezet voor de beveiliging van hoge gasten en belangrijke panden.


Speciaal voor de demonstratie van zondag heeft Inproser NV vier honden met begeleiders laten overkomen uit Nederland. Getoond werd hoe scherp en sterk de dieren zijn. De sessie is goed aangeslagen.

Franklyn Beuk, trainer en begeleider van de speurhonden, zegt dat de eerste groep die vanaf januari wordt ingezet, zal worden ingevlogen. Er komt een trainingscentrum om nog meer honden te trainen. 'Je kunt de dieren voor diverse zaken specialiseren. Je hebt bijvoorbeeld honden die gespecialiseerd zijn in drugs, maar weer andere die abnormale bedragen kunnen ruiken', stelt Beuk. Hij zegt verder, dat er ook Surinamers zullen worden getraind hoe ze professioneel moeten omgaan met de honden. De gemeenschap krijgt ook de gelegenheid om een eigen hond te laten 'vormen'.

'De training duurt minimaal zes maanden, afhankelijk van hoe snel het dier is', aldus Beuk.

Bilkerdijk zegt dat er een grote behoefte is aan betere beveiliging. Over het niveau van de sector zegt hij: 'We hebben nog een lange weg te gaan. Ik weet wat de norm is en we zijn er nog lang niet.' Volgens hem is kennis over beveiliging het belangrijkste dat nu ontbreekt bij sommige bedrijven. Met andere ondernemers in zijn branche is er weinig overleg. Dit komt volgens hem, omdat zij niet graag willen samenwerken. Bilkerdijk: 'Er is hier geen bondgenootschap. Iedereen doet gewoon zijn eigen ding en dat is heel jammer.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten