dinsdag 2 oktober 2018

Braziliaanse recher geeft getuigenis vrij van oud-minister tegen oud-president Lula da Silva

Voormalig minister van Financiën Palocci beschuldigt Da Silva van aannemen van steekpenningen

Lula's verdedigingsteam: 'Getuigenis van Palocci wordt niet gestaafd door enig feitelijk bewijs'


Een rechter in Brazilië heeft een eerder gehouden getuigenis vrijgegeven van een voormalig minister van Financiën die oud-president Luiz Inacio Lula da Silva beschuldigde van het aannemen van steekpenningen. 

In de getuigenis uitte Antonio Palocci, die drie jaar lang als minister van Financiën in Lula's regering diende en als stafchef voor de eerste zes maanden van de regering van Dilma Rousseff, verschillende beschuldigingen.


Volgens Palocci kostten de presidentscampagnes om Lula in 2006 te herverkiezen en Rousseff in 2010 te verkiezen, 1.4 miljard reals (348 miljoen Amerikaanse dollar), een bedrag dat veel hoger was dan tegenover het Kiesgerechtshof was verklaard.

Palocci zei ook, dat Lula de pre-zoutolie-exploratie van Petrobras gebruikte om campagnegeld te krijgen. Bovendien verklaarde Palocci, dat bij meer dan 900 van de 1.000 decreten in vier regeringen van de Arbeiderspartij er sprake was van steekpenningen.


Palocci die sinds 2016 in de gevangenis zit, getuigde in ruil voor een clementierede waarin hij ermee instemde om een ​​boete van 37.5 miljoen reals (9.03 miljoen Amerikaanse dollar) te betalen en zijn gevangenisstraf mogelijk verlaagd zou worden.

Zowel de kantoren van Lula als Rousseff reageerden op de beschuldigingen. Lula's verdedigingsteam zei, dat de getuigenis van Palocci niet wordt gestaafd door enig feitelijk bewijs. Het defensieteam wees er ook op, dat de getuigenis van Palocci door het Openbaar Ministerie werd afgewezen vanwege zijn inconsistentie en verklaarde, dat rechter Sergio Moro, die de verklaring heeft vrijgegeven, toegeeft dat dit niet in aanmerking kan worden genomen in een strafproces. Bovendien verklaarde de verdediging van Lula, dat het besluit van Moro om de getuigenis nu te onthullen, slechts een paar dagen voor de algemene verkiezingen, 'het duidelijke doel heeft om politieke schade aan Lula en zijn bondgenoten te veroorzaken'.


Lula, die een gevangenisstraf uitzit, is weerhouden van het presidentschap, maar zijn vervanger, Fernando Haddad, stijgt snel in recente peilingen.

Voormalig president Rousseff heeft een verklaring uitgegeven waarin Palocci's getuigenis lasterlijk wordt genoemd en eist, dat hij onthult waar al het veronderstelde extra geld van de campagne is. Ze zei ook, dat het besluit om de getuigenis een week voor de verkiezingen vrij te geven politieke bedoelingen heeft.

De eerste stemronde tijdens de Braziliaanse presidentsverkiezingen is vastgesteld op 7 oktober.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten