vrijdag 14 september 2018

Ngo Avaaz blokkeert met boomstammen, takken en bladeren deur OM in Bogota, Colombia

Demonstratie tegen ontbossing in het Amazonegebied van Colombia



'Het is noodzakelijk dat OM criminele groeperingen achter ontbossing die het Colombiaanse Amazonegebied verwoest arresteert'


Boomstammen, takken en bladeren blokkeerden de deur van het Openbaar Ministerie (OM) in Bogota woensdag 12 september 2018, nadat activisten een 'milieu kerkhof' hadden opgericht in een demonstratie tegen ontbossing in het Amazonegebied van Colombia. 

Meer dan een miljoen burgers hebben de petitie ondertekend die door leden van de NGO Avaaz is verspreid tegen de ecologische ramp die het ecosysteem en de agrarische sectoren van het land in gevaar brengt. 'De toezeggingen van Colombia in het Akkoord van Parijs en de erkenning dat de rechten van de Amazone het risico lopen te worden misbruikt door loze beloften als de nieuwe Colombiaanse regering nu niets doet', zei Ana Sofia Suarez, campagnecoördinatrice van Avaaz.



De non-profitorganisatie diende deze week een klacht in tegen de openbaar aanklager belast met mensenrechten om de milieudelicten in het Amazonewoud van Colombia te onderzoeken.

De Avaaz zei, dat als ontbossing doorgaat in nationale natuurparken zoals Chiribiquete Park, het Zuid-Amerikaanse land het risico loopt zijn cultureel erfgoed te verliezen.

'Het is noodzakelijk dat zij de criminele groeperingen achter de ontbossing die het Colombiaanse Amazonegebied verwoest, onderzoeken en arresteren. Vandaag de dag, ondersteund door burgers van over de hele wereld, presenteren we deze klacht die concrete maatregelen eist', zei Suarez.

Het juridisch document eist, dat de openbare aanklager misdaden onderzoekt zoals schade aan natuurlijke hulpbronnen, invasie in beschermde gebieden, milieuvervuiling en illegaal gebruik van hernieuwbare bronnen, met name in de gemeente San Vicente del Cagua. 'We vragen de Officier van Justitie om de criminele groeperingen achter de ontbossing die de Amazone overspoelt te onderzoeken, degenen die kappen zijn geen kleine boeren of inwoners die deze gebieden omringen, maar georganiseerde groepen.'

In het afgelopen jaar verloor de Amazone van Colombia ten minste 219.973 hectare.


(Suriname Mirror/Avaaz/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten