vrijdag 14 september 2018

Steve Meye voorlopig geen niet-residerend ambassadeur in Israël

BuZa: 'Vooralsnog is besluit genomen om alles aan te houden, de benoeming is niet ingetrokken'

Na eerder vertrek Meye naar Israël te hebben bevestigd, zegt Misiekaba (NDP) nu 'geen verder commentaar'....


Suriname wordt voorlopig niet door de geestelijke Steve Meye in Israël vertegenwoordigd als ambassadeur. Dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) in de Ware Tijd van donderdag 13 september 2018.

Meye raakte vorige week in opspraak, nadat een 26-jarige vrouw in België hem van seksueel misbruik heeft beschuldigd.

Meye is onlangs door president Desi Bouterse benoemd als Surinames niet-residerend ambassadeur in Israël. Deze weeek berichtte de nieuwswebsite Suriname Herald, dat Meye naar Israël is vertrokken om zijn geloofsbrieven aan te bieden. Dat is in een persbericht tegengesproken door BuZa. 'Deze berichtgeving is volkomen onjuist. Het ministerie heeft Steve Meye geadviseerd niet meer af te reizen, hetgeen ook door hem is opgevolgd', zei Buza.

De afgelopen dagen circuleerde op social media een foto van Meye met koffer op een luchthaven. Gesuggereerd werd, dat hij op vertrek stond naar het buitenland.

Waarnemend BuZa-directeur Luziano Truideman: 'Vooralsnog is het besluit genomen om alles aan te houden betreffende de vertegenwoordiging van betrokkene bij Israël. De benoeming is niet ingetrokken.'

Nadat de verkrachtingsbeschuldiging aan de voorganger was voorgehouden, suggereerde hij dat deze aantijging mogelijk bedoeld is om zijn benoeming als ambassadeur te torpederen. Zijn beëdiging door de president had nog niet plaatsgevonden. Meye ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel misbruik.

DOE-fractieleider Carl Breeveld is ingenomen met het besluit van BuZa. 'Ik denk dat klaarheid in deze zaak noodzakelijk is. Innocent until proven guiltygeldt ook in dit geval', zegt de parlementariër. Hij juicht het toe, dat BuZa het aanbieden van geloofsbrieven heeft aangehouden. 'Ik vind dat bij het aanstellen van personen, deze niet in opspraak mogen zijn, en dat is nu wel het geval, ook al missen we de juiste toedracht.'

NDP-fractieleider André Misiekaba zegt zich voorlopig in deze zaak van 'verder commentaar' te onthouden.

Maar, eerder deze week was het Misiekaba die op de Suriname Herald nieuwswebsite  bevestigde, dat Meye inderdaad was vertrokken naar  Israël... en niemand heeft hem hierover om opheldering benaderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten