dinsdag 25 september 2018

Valies, voorzitter BvL en ALS: 'De situatie in het onderwijs is ernstig' - Maandag 1 oktober leraren in staking

'Over veel problemen kan geen overleg worden gevoerd met minister Lilian Ferrier'

'Er is geen goed mutatiebeleid en zijn niet genoeg leermiddelen om het werk te doen'


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), stelt dat de situatie in het onderwijs ernstig is. Over veel problemen kan volgens de vakbondsleider geen overleg worden gevoerd met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Op grond hiervan is besloten om maandag 1 oktober 2018, in actie te gaan. Leerkrachten moeten zich om acht uur melden in Theater Unique. 

Ouders zijn op tijd op de hoogte gesteld dat leerkrachten niet naar school gaan, zei Valies gisteren tijdens een persconferentie, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 25 september 2018.

Hij voerde aan dat er geen goed mutatiebeleid is. Leerkrachten hebben volgens hem geen inbreng en zij zijn bang om hun mond open te doen, omdat er dan rancune volgt. Er worden maatregelen tegen leerkrachten getroffen. De leiding van deBvL en ALS zal niet blijven toekijken, benadrukte Valies.

De minister moet volgens hem samen met de vertegenwoordigers van de leerkrachten, de vele problemen oplossen. Vóór 1 oktober zal de minister een brief ontvangen van de vakbonden waarin de knelpunten nog een keer aangegeven zullen worden en de mededeling dat op 1 oktober geprotesteerd wordt tegen de gang van zaken. Valies stelt, dat er niet genoeg leermiddelen zijn om het werk te doen.

De samenleving krijgt een signaal dat zaken niet goed gaan en dat de minister overleg schuwt. Valies wil dat de regering ingrijpt.

De BvL en de ALS vinden dat de salarisverhoging van de ambtenaren ook van toepassing moet zijn op de leerkrachten. Valies zei, dat een deel van de leerkrachten zelfs minder dan Srd 500 verhoging heeft gekregen, terwijl dit bedrag netto is geïncorporeerd in de salarissen van de ambtenaren.

De vakbondsleider merkte op, dat de CLO niet eens strijd heeft geleverd en méér heeft ontvangen. De verhouding in salariëring tussen ambtenaren en leerkrachten is niet correct. Veel studenten hebben volgens Valies geen belangstelling meer voor het onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten