dinsdag 25 september 2018

Canadese cannabisbedrijven investeren miljoenen in Pablo Escobar's Colombia

Produceren van gram cannabis in Colombia kost 5 dollarcent en in Canada ongeveer $ 1,50 

Canadese bedrijven hopen Colombia te gebruiken als hub voor cultiveren en verfijnen van medische cannabis om uiteindelijk te exporteren doot Latijns-Amerika


Dichtbij de geboorteplaats van de overleden Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar is een groeiend aantal Canadezen op zoek naar hun fortuin in de internationale drugshandel. Maar, vandaag de dag doen ze het echter legaal. Ten minste zeven Canadese cannabisproducenten met licentie hebben zich in Colombia gevestigd en investeren meer dan $ 100 miljoen in het door conflicten getroffen land dat een nieuwe basis is geworden in de legale marihuanahandel. 

'We begrijpen de pijn van de oorlog tegen drugs, die oorlog was er', zegt Bibiana Rojas, managing director van Spectrum Cannabis Colombia, een dochteronderneming van Canopy Growth, een van de grootste marihuanabedrijven van Canada. Het bedrijf investeert de komende jaren $ 60 miljoen in kassen, productiefaciliteiten en onderzoek in Colombia, zei Rojas in een telefonisch interview vanuit Bogota, de hoofdstad.

'Voor mij is cannabis een stukje hoop', zegt ze, terwijl het land 'iets transformeert dat in het verleden zoveel pijn heeft veroorzaakt', toen het illegale gewapende groepen financierde tot 'een gewas dat gezondheid en welzijn voor Colombianen kan brengen'. Net als andere Canadese bedrijven in het land, produceert het bedrijf van Canopy marihuana-olie en andere medische producten in plaats van rookbare knoppen, die nog steeds verboden zijn.

Colombia legaliseerde medicinale cannabisproductie en -uitvoer in 2015, maar recreatief gebruik blijft illegaal. Met een tropisch klimaat dat ideaal is voor het kweken van cannabis, ervaren telers, relatief lage lonen en een bevolking van 50 miljoen, zien Canadese bedrijven Colombia als een ideale plaats om te investeren. Ze hopen het te gebruiken als een hub voor het cultiveren en verfijnen van medische cannabis om uiteindelijk te exporteren door Latijns-Amerika, een regio met een bevolking van 630 miljoen.

Canadese cannabisinvesteerders zeggen dat ze het model van de mijnbouw en de energiebedrijven willen repliceren, waarbij de Toronto Stock Exchange het belangrijkste knooppunt wordt voor het aantrekken van kapitaal om te investeren in opkomende markten zoals Colombia.

Sommige analisten blijven echter bezorgd over het politieke risico in verband met de van Canadese bedrijven om gebruik te maken van de opkomende markt. 'Ik zou heel voorzichtig zijn', zegt Robert Tetrault, een portefeuillemanager die de cannabissector volgt voor Canaccord Genuity Wealth Management in Winnipeg. 'Wilt u als aandeelhouder weten dat uw locatie in de basis van Pablo Escobar net is ingenomen of dat er nu tarieven, extra kosten of corruptie zijn?'

Twee Canadese overheidsinstellingen die krediet-, verzekerings- en andere diensten aanbieden aan Canadese bedrijven die actief zijn op risicovolle markten, Export Development Canada (EDC) en de Canadian Commercial Corporation (CCC), hebben nog geen hulp geboden aan cannabisbedrijven in Colombia, zeiden woordvoerders van beide agentschappen.

Colombia herstelt van een langlopend intern conflict met linkse rebellen, rechtse doodseskaders en verschillende kartels voor drugshandel. De regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia ), de grootste linkse rebellengroepering, hebben in 2016 een vredesakkoord ondertekend, hoewel geweld met drugshandelaren en gewapende groepen nog steeds in delen van het land woedt.

Meer dan 50 jaar van gevechten zorgden ervoor, dat 7.4 miljoen Colombianen intern ontheemd raakten, aldus het VN-vluchtelingenagentschap. De VS heeft in de afgelopen twee decennia meer dan $ 10 miljard uitgegeven aan militaire hulp en drugsuitroeiingsinspanningen in Colombia en de Colombiaanse autoriteiten hebben tientallen miljarden meer uitgegeven aan de strijd tegen de oorlog tegen drugs. De voormalige Colombiaanse president Juan Manuel Santos leidde de legalisatie-inspanning voordat hij in augustus zijn ambt verliet. Santos, die marihuana rookte als student in de VS, zei dat legalisatie geld uit de handen van mensenhandelaren zou halen en de economische groei zou stimuleren. De nieuwe regering, geleid door de conservatieve president Ivan Duque, heeft nog niet uitgebreid gesproken over de legale cannabisindustrie. Maar, analisten verwachten niet dat de pro-business regering zijn positie op medische cannabis drastisch zal veranderen. 'Het zou dwaas zijn voor Duque om de andere kant op te keren als de rest van de wereld met een economische boom vooruit gaat', zegt Matt Karnes, managing partner van GreenWave Advisors, een in New York gevestigde beleggingsonderneming.


Het produceren van een gram cannabis in Colombia kost vijf cent ten opzichte van ongeveer $ 1,50 in Canada, zei Karnes, daarbij verwijzend naar lagere lonen en betere groeiomstandigheden. 'Er is een reden waarom we geen kokosnoten en bananen verbouwen in magazijnen in Mississauga', zegt Chris Naprawa, president van Khiron Life Sciences Corp., een medicinaal cannabisbedrijf dat genoteerd staat op de Toronto Stock Exchange met activiteiten in Colombia. Het minimumloon in Colombia is ongeveer $ 1,64 per uur, vergeleken met $ 14 per uur in Ontario. Khiron, waaronder de voormalige Mexicaanse president Vicente Fox in zijn Raad van Bestuur, zegt dat het jaarlijks meer dan acht ton cannabis zal produceren uit een 80.000 vierkante meter grote fabriek buiten Bogota. Het bedrijf verkoopt al cannabiscrèmes en schoonheidsproducten, omdat 'Latijns-Amerikaanse vrouwen een fantastisch bedrag uitgeven aan cosmetica', zegt Naprawa.

Colombianen met aandoeningen zoals chronische pijn, epilepsie, PTSS en slaapstoornissen kunnen artsen vragen om cannabis voor te schrijven. Naprawa verwacht dat de binnenlandse markt van Colombia zes miljoen potentiële patiënten zal omvatten en hoopt op tientallen miljoenen meer in andere Latijns-Amerikaanse landen en Europa die kunnen worden geleverd vanuit Khiron's basis in Colombia.

Momenteel geven Colombianen met aandoeningen die met cannabis kunnen worden behandeld, ongeveer $ 550 per jaar aan behandeling, zei hij. Receptgebruikers zullen cannabis opnemen door druppels cannabisolie onder hun tong te plaatsen. 'We zullen genieten van buitengewone marges als we rekenen op basis van wat mensen al uitgeven', zei Naprawa. Khiron's eerste recepten zullen begin 2019 worden uitgeschreven.

Bedrijven die in Colombia cannabisteeltlicenties ontvangen, moeten ten minste 10 procent van hun productie toewijzen aan kleine boeren, inheemse volkeren en andere groepen die bijzonder zwaar zijn getroffen door het drugsgeweld van het land.

PharmaCielo, een Canadese privévennootschap die zegt dat het de grootste cannabisproductiecapaciteit heeft in Colombia, heeft zijn hoofdactiviteiten in de buurt van Medellin. Het heeft ook een speciale satellietoperatie opgezet in de Valle del Cauca, een afgelegen jungle-regio aan de Pacifische kust van Colombia, onder het vergunningensysteem. Historisch gezien was het een 'slechte buurt', beïnvloed door Colombia's interne geweld, aldus PharmaCielo CEO Anthony Wile.


'Het is belangrijk dat de overheid ziet dat het gebied zich ontwikkelt', zegt Wile, en het bedrijf bouwt kassen in het gebied en informeert lokale werknemers over nieuwe landbouwtechnieken. Inheemsen in het Cauca-gebied hebben unieke cannabis, inclusief rode punt en Colombiaans goud, die ze al meer dan 400 jaar cultiveren, stelt Wile.

Investeringen in legale cannabis zullen naar verwachting werkgelegenheid bieden aan mensen in de 'hardscrabble -regio die voorheen weinig andere opties hadden dan het verbouwen van coca of werken voor gewapende groepen.

PharmaCielo heeft ongeveer $ 40 miljoen geïnvesteerd in Colombia en heeft meer dan 150 lokale mensen in dienst, zegt Wile. Het bedrijf verwacht in 2019 $ 70 miljoen te verdienen en is van mening dat de cannabismarkt in Colombia uiteindelijk wel eens $ 2 miljard per jaar waard zou kunnen zijn. 'Iedereen heeft uiteraard Narcos op Netflix bekeken ... maar de realiteit van deze industrie heeft niets te maken met Pablo Escobar of de drugskartels uit het verleden.'

(Suriname Mirror/CBC News/VICE/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten