dinsdag 25 september 2018

OW-MCP heeft ruim Srd vier miljoen nodig voor pompactiviteiten komende inzaaiperiode.

'Zo'n 600.000 liter diesel en hoeveelheid smeermiddelen vereist om pompen te draaien'


Het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject (OW-MCP) heeft ruim Srd vier miljoen nodig voor pompactiviteiten in de komende inzaaiperiode. Volgens August Lila, directeur van de organisatie, is ongeveer 600.000 liter diesel en een hoeveelheid smeermiddelen vereist om de pompen honderdtwintig dagen lang onafgebroken te draaien teneinde de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier te voorzien van irrigatiewater. 

'We zitten nu op het einde van het voorjaarsseizoen waarbij de oogstperiode aan de gang is. Tegelijkertijd bereiden we ons voor op de komende inzaai die begin november moet aanvangen', zegt Lila vandaag, dinsdag 25 september 2018, in de Ware Tijd.

De organisatie heeft alle in- en uitlaten van de Nanizwamp dichtgemaakt om zoveel mogelijk water in de zwamp te kunnen vasthouden. Op dit moment is in de zwamp een niveau bereikt van 3,30 meter Nationaal Surinaams Peil (NSP), dat is dertig centimeter onder de maximaal toelaatbare hoogte. De minimale hoogte voor de zwaartekracht irrigatie is 2,20 meter. Het waterpeil in de zwamp daalt vanwege de verdamping, zegt Lila, 'maar, als we regen krijgen dan wordt het weer aangevuld. Wanneer de inzaaiperiode zal beginnen zal het water in de zwamp genoeg zijn voor ongeveer twee weken om de eerste periode van de inzaai te overbruggen daarna zullen we overgaan tot het opstarten van de pompen te Wakay'.

In de afgelopen periode heeft de organisatie hard gewerkt om de pompen een onderhoudsbeurt te geven. De komende periode zal het OW-MCP zich er voor inzetten de eerste partij brandstof en smeermiddelen aangeleverd te krijgen bij het pompgemaal te Wakay. Er is een kleine voorraad brandstof op Wakay waarmee de pompen een week lang kunnen draaien.

'We gaan brandstof moeten aanvoeren voordat wij door onze voorraad heen zijn, want wij willen niet opstarten en na een paar dagen weer stoppen.'

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling is verantwoordelijk voor de financiële middelen en is al op de hoogte gebracht wat de behoefte is aan brandstof en smeermiddelen. 'De volgende stap is om de eerste levering aan te vragen en dat gaan wij deze dagen ook doen', aldus Lila.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten