zaterdag 15 september 2018

Internationale Walvisvaart Commissie steunt voorstel ter bescherming van walvissen - Suriname stemt tegen....

'We hopen dat Japan er rekening mee zal houden, de meerderheid deelt hun visie op de toekomst niet'



De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) heeft donderdag 13 september 2018 gestemd om een ​​voorstel voor de bescherming van walvissen te steunen, ondanks felle tegenstand. De temperatuur steeg tijdens de 67e tweejaarlijkse bijeenkomst van het 89-landen tellende orgaan in het Braziliaanse Florianopolis, toen het stemde om een ​​Braziliaans voorstel te steunen dat de walvisjacht tot in eeuwigheid moet beschermen, na een bitter debat. 

De tweejaarlijkse bijeenkomst heeft de 'Florianopolis Declaration' van het gastland doorstaan, waarin de walvisjacht niet langer een noodzakelijke economische activiteit is. De niet-bindende overeenkomst werd gesteund door 40 landen, waarbij 27 pro-walvisvaartlanden, waaronder Suriname, tegen stemden.



'We hebben nu een belangrijk instrument om onze weg te bewandelen', zei de Braziliaanse commissaris Hermano Ribiero. 'Welkom in de toekomst', zei Nicolas Entrup van de in Zwitserland gevestigde non-gouvernementele organisatie OceanCare, die de stemming een 'historische heroriëntatie' van de organisatie noemde, weg van de dodelijke uitbuiting van walvissen.


De verklaring - bedoeld om een ​​gemeenschappelijke visie voor het 72-jarige lichaam te verankeren - werd door pro-walvisvaartlanden verworpen. Ze steunen in plaats daarvan een voorstel van Japan dat voorziet in een 'co-existentie' tussen natuurbehoud en commerciële walvisvangst.

Commissaris Deven Joseph van Antigua en Barbuda heeft de resolutie van het gastland boos afgewezen als 'een niet-bindende, onverantwoordelijke, abnormale, inconsistente, bedrieglijke en regelrechte verkeerde oplossing.' 'We zullen nooit enige vorm van consensus bereiken', zei hij tegen de vergadering, en hij wees op het gebrek aan overleg, dat volgens hem had moeten worden gehouden met de standpunten van pro-jacht-staten. 'Ze kunnen deze organisatie meenemen naar de afgrond waar walvissen naartoe gaan als ze doodgaan.'

De IWC begon meteen te debatteren over het tegenvoorstel van Japan voor de organisatie. Onder de titel 'The Way Forward', voorziet het een tweesporen toekomst van conservering en commerciële walvisvangst die zou worden beheerd door een nieuw 'Sustainable Whaling Committee'.



'De wetenschap is duidelijk: er zijn bepaalde soorten walvissen waarvan de populatie gezond genoeg is om duurzaam te worden geoogst', aldus het Japanse voorstel van de waarnemend commissaris Hideki Moronuki. Commissielid Joji Morishita is momenteel de IWC-voorzitter. Japan observeert momenteel een internationaal moratorium op de commerciële walvisvangst, maar exploiteert een maas in de wet om honderden walvissen elk jaar te doden voor 'wetenschappelijke doeleinden' en om het vlees te verkopen.


Noorwegen en IJsland negeren het moratorium en zijn belangrijke voorstanders van het bod van Japan om de commerciële walvisvangst te hervatten. Landen aan beide zijden van de walvisscheidingskolom hebben woensdag gestemd om de quota voor beperkte walvisjacht door inheemse gemeenschappen in Alaska, Rusland, Groenland en het Caribisch gebied te vernieuwen - rekening houdend met hun culturele en bestaansbehoeften.

Patrick Ramage, van het IFAW (International Fund for Animal Welfare), zei dat de verklaring van donderdag 'een grote overwinning voor walvissen en een duidelijk signaal van intentie was: de meerderheid van de regeringsleden erkennen dat behoud en bescherming van walvissen de 'weg naar voren is', niet onnodig en wrede moord op walvissen.'

'Het IWC is geëvolueerd van een oude walvisvaardersclub naar een vooruitstrevend natuurbehoudslichaam. De walvisvaartnaties zijn niet verder gegaan, maar we dringen er bij hen op aan niet te proberen deze relevante en functionerende IWC uit de 21e eeuw achteruit te halen. We hopen dat Japan er rekening mee zal houden, de meerderheid deelt hun visie op de toekomst niet', zei Ramage.

St. Vincent en de Grenadines, het Caribische land waarvan het eiland Bequia een quotum heeft om vier walvissen per jaar te vangen onder de overeenkomst van de Aboriginal subsalence walvisvaart, steunde het Japanse voorstel als 'een stap in de goede richting'. Commissaris Edwin Snagg zei dat Japan 'het venster had geopend' over verandering binnen de organisatie, maar anti-walvisvaartnaties 'sloegen de deur dicht'.

(Suriname Mirror/SBS.com.au/ BBC/SeaShepherd/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten