zaterdag 15 september 2018

Duizenden Ecuadoranen demonstreren in Quito tegen beleid president Lenin Moreno

Veel kritiek op regeringsbeleid en samenwerking met de  VS


Duizenden Ecuadoranen demonstreerden donderdag 13 september 2018 in de hoofdstad Quito tegen een reeks economische, sociale en buitenlandse beleidsbeslissingen die door de regering van president Lenin Moreno zijn genomen.

Onder het beleid, dat harde kritiek te verduren krijgt, waren de bezuinigingsmaatregelen van de regering, een stijging van de prijs van benzine; belastingmaatregelen die schuldbekentenis bieden aan vermogende particulieren en bedrijven en Moreno's hechte relatie met de regering van de Verenigde Staten over het buitenlands en binnenlands beleid.



De protesten, waarin werd opgeroepen tot meer aandacht voor de impact van overheidsbeleid op burgers en werknemers in de publieke sector, werden georganiseerd door de Revolución Ciudadana-beweging, een uitloper van de regerende partij Alianza Pais, die loyaal blijft aan de voormalige president Rafael Correa.

De demonstranten veroordelen Moreno's verraad aan de kernideologie van de partij en de goedkeuring van een politieke agenda die gewoonlijk wordt geassocieerd met de rechtse politieke partijen van Ecuador.

Het verslechterde economische klimaat van Ecuador, de belofte van de regering om de militaire samenwerking met de VS te hernieuwen, de moord op een Afro-Ecuadoraan door de veiligheidstroepen van de staat en de reactie van de regering op een internationale uitspraak ten gunste van Chevron-Texaco hebben ook geleid tot het aanwakkeren van wantrouwen in het regeringsbeleid en de mobilisatie van groepen, die traditioneel geen politieke banden hebben gesloten.

'Ik ben gekomen vanwege het ongemak dat door Moreno's beleid aanhoudt in Ecuador, hij heeft diegenen verraden die op hem hebben gestemd ... ik ben hier niet met een politieke partij, maar als een burger die vecht voor zijn rechten', zei Mauricio Rubio tegen teleSUR.



Lenin Moreno werd gekozen met een politiek platform gebaseerd op de voortzetting van het beleid van zijn voorganger. Kort nadat hij was beëdigd, trok Moreno de steun in voor langdurige overheidsprogramma's en -beleid en sloot nauwer aan bij de politieke oppositie van Alianza Pais.

De politie schatte dat 5.000 mensen aan de mars hebben deelgenomen. Tijdens de mars droegen de deelnemers tekenen die Lenin Moreno tot een verrader hebben gemaakt en eisten zijn ontslag. Ze riepen ook op tot een einde aan de militaire aanwezigheid van de VS in het land en de samenwerking met veiligheidstroepen van de staat.

Velen droegen ook afbeeldingen van Correa en veroordeelden wat zij de 'politieke vervolging' vzn hem noemen. Correa, die in België woont, wordt momenteel geconfronteerd met een preventief bevel tot bewaring, omdat hij de ontvoering van een oppositie-parlementslid in 2013 zou hebben bevolen. De Moreno-regering vroeg om een rode kennisgeving van Interpol, maar deze werd niet goedgekeurd.

(TeleSUR/Metro Eecuador/actualidad.rt.com/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten