zaterdag 15 september 2018

Duizenden studenten marcheren door het centrum van Mexico-Stad

'Een student in Mexico zijn is gevaarlijker dan crimineel te zijn'

(Bron foto: AP)

Duizenden studenten marcheerden donderdag 13 september 2018 door het centrum van Mexico-Stad om te protesteren tegen geweld. Ze droegen plakkaten met slogans als: 'Een student in Mexico zijn is gevaarlijker dan crimineel te zijn.' Dat was een verwijzing naar een aanval door schurken op studenten van de Nationale Autonome Universiteit eerder deze maand. Het verwees ook naar de ontvoering en verdwijning van 43 studenten in september 2014. Niemand is veroordeeld voor die misdaden. 

'Het grootste probleem is het gebrek aan veiligheid, vooral voor vrouwelijke studenten', zei Diego Gonzalez, een 24-jarige hoofdvakdocent geschiedenis.

De mars kwam op de 50e verjaardag van het studentenprotest uit 1968, bekend als de 'Mars van Stilte', toen demonstranten rustig marcheerden om beschuldigingen te weerleggen dat ze onhandelbaar waren. Weken later, op 2 oktober 1968, vuurden troepen op demonstranten op Tlatelolco Plaza, waarbij 300 doden vielen.

Velen in de mars van donderdag bedekten hun mond met tape om de mars van 1968 te herdenken. Anders dan in 1968 worden studenten in Mexico ook geconfronteerd met steeds dodelijker geweld van drugsbendes.

In maart vermoordden moordenaars van het drugskartel drie filmstudenten die ze blijkbaar hadden aangezien voor leden van een rivaliserende bende en hun lichamen in zuur hadden opgelost.

(Suriname Mirror/Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten