woensdag 12 september 2018

Creëren van walvisreservaat in zuidelijke Atlantische Oceaan weer geblokkeerd binnen de IWC

Al vele jaren zet vooral Brazilië zich in voor het walvisreservaat

- Het voorstel werd gesteund door 39 landen en 25 landen tegen stemden, waaronder Suriname - Commissie mag alleen met eenstemmigheid dergelijke besluiten nemen...


Tijdens de jaarlijkse vergadering van de International Whaling Commission, IWC, deze dagen in Florianopolis, Brazilië, is voor de zoveelste keer het creëren van een walvisresservaat in de zuidelijke Atlantische Oceaan verworpen. Het voorstel werd nu ingediend door Brazilië, Argentinië, Gabon en Zuid-Afrika.


Het reservaat zou een gebied beslaan vanaf 40 graden zuid van de evenaar in de Atlantische Oceaan en wateren van de Afrikaanse kust tot Zuid-Amerika en grenzen aan al bestaande IWC-reservaten in de Indische Oceaan en zuidelijker gelegen oceanen. In het gebied leven 52 walvissoorten die met het instellen van het reservaat bescherming zouden gaan genieten. Al enkele jaren wordt hierover gediscussieerd. Het plan zag het eerste levenslicht tijdens de 50e IWC Jaarvergadering in 1998 in Oman.


Het voorstel werd dus nu opnieuw afgewezen. Het werd gesteund door 39 landen, waarbij 25 landen tegen stemden, inclusief de commerciële walvisvaartlanden IJsland, Noorwegen en Rusland. Drie landen onthielden zich van stemming. Suriname stemde tegen...., omdat het door dik en dun Japan steunt.


De commissie mag alleen met eenstemmigheid dergelijke besluiten nemen. 
Tot de voorstemmers behoorden de EU en Argentinië.

Japan bood nog wel aan om het voorstel te laten afstemmen met een gewone meerderheid van stemmen. Maar, in ruil daarvoor wilden ze ook een dergelijke stemming voor hun eigen voorstel om quota in te stellen voor de walvisjacht. Die ‘koehandel’ wilden de andere landen niet.


De jacht op walvissen is al sinds 1986 verboden. Maar er zijn uitzonderingen. Zo jagen sommige landen voor ‘wetenschappelijk onderzoek’. Ook mogen inheemse culturen bij wie de walvisjacht deel uitmaakt van het erfgoed een aantal dieren afmaken. Ook jagen sommige vissers illegaal op walvissen. Dat gebeurt zelfs bij Antarctica, waar internationaal is afgesproken walvissen met rust te laten.

Van sommige soorten walvis zijn nog maar een paar honderd exemplaren in leven. Ze zijn door menselijke activiteiten bijna uitgestorven. Niet alleen door jagen, maar ook door scheepsschroeven en geluidsverontreiniging door motoren en kabels. Voor het verbod om deze dieren te doden, werden tienduizenden per jaar afgeslacht.

(Suriname Mirror/FAQT/Suriname Tribune/IWC/YouTube/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten