zondag 1 juli 2018

Vicepresident VS Mike Pence wil dat Latijns-Amerikaanse landen Venezuela isoleren

(Bron foto: Twitter)
President Maduro van Venezuela noemt Pence een 'giftige adder'


Vicepresident Mike Pence van de VS heeft er bij de Latijns-Amerikaanse landen op aangedrongen om het door een crisis getroffen Venezuela te isoleren, een ideologische tegenstander van Washington die kampt met een zware en langdurige economische crisis. Pence ontmoette de Ecuadoraanse president Lenin Moreno donderdag 28 juni 2018 als onderdeel van een tournee door Latijns-Amerika, waarin ontmoetingen met Venezolanen zijn opgenomen, die het hun land hebben verlaten, omdat het zo moeilijk is om voedsel of medicijnen te krijgen.


'Een specifieke bedreiging voor onze collectieve veiligheid is de aanhoudende teloorgang van Venezuela naar dictatuur, ontbering en wanhoop', zei Pence tijdens een persconferentie met Moreno. 'We dringen er met respect op aan, dat Ecuador en al onze bondgenoten in de regio stappen ondernemen om het Maduro-regime verder te isoleren.'



De Venezolaanse president Nicolas Maduro gaf Pence ervan langs in reactie daarop en beschuldigde hem ervan om conservatieve Latino-kiezers in Florida te overtuigen. 'De zieke en obsessieve Mike Pence gaat rond in Latijns-Amerika, hij voert campagne', zei Maduro in een uitzending op televisie. 'Hij heeft gefaald bij deze minitour door Zuid-Amerika.'  Maduro noemde Pence woensdag een 'giftige adder'.



Pence zei, dat de Verenigde Staten hebben aangeboden om 2 miljoen dollar aan hulp te bieden aan Ecuador om de groeiende toestroom van migranten uit Venezuela aan te kunnen, wiens aantallen  agentschappen voor sociale dienstverlening overweldigen in landen over heel Latijns-Amerika. Washington heeft al sancties tegen Venezuela geheven, inclusief het blokkeren van Amerikaanse burgers van het werken met een groep hoge Venezolaanse functionarissen en het blokkeren van Amerikaanse beleggers van het verwerven van nieuw uitgegeven obligaties.

Moreno sis geen voorstander ervan oom Caracas te isoleren, maar drong aan op betrokkenheid van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. 'Wij geloven dat de oplossing voor Venezuela alleen door Venezolanen kan worden geleverd', zei hij.

Moreno zei, dat Ecuador bijna 150.000 Venezolaanse burgers heeft opgenomen en maakt zich zorgen over de 'humanitaire crisis' daar.

De Verenigde Naties schatten dat bijna 1 miljoen Venezolanen hun land hebben verlaten van 2015 tot 2017, gedreven door honger, werkloosheid en ziekten.

Maduro heeft gezegd, dat de situatie van het land het resultaat is van een 'economische oorlog' die tegen haar wordt gevoerd door oppositiepolitici met de hulp van Washington.

Moreno zei ook, dat Ecuador de betrekkingen met de Verenigde Staten wil verbeteren, die gespannen waren tijdens de decennia lange regering van Moreno's voorganger, Rafael Correa, een socialistische bondgenoot van Maduro. De twee landen kwamen overeen om informatie uit te wisselen met betrekking tot drugshandel en internationale georganiseerde misdaad, samenwerking die Correa stopte tijdens zijn ambtsaanvaarding.

(Suriname Mirror/MercoPress/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten