zondag 1 juli 2018

Stichting Bosbeheer en Bostoezicht voorkomt illegale export van boomstammen

SBB vermoedt dat de illegale export van hout op grote schaal plaatsvindt


De Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is de afgelopen dagen gestuit op pogingen om hout illegaal te exporteren. Bij een verrassingsactie te Moengo, woensdag, zijn medewerkers van een houtexporteur op heterdaad betrapt bij het laden van een aantal containers. Op de Oost-Westverbinding zijn vrijdag drie opleggers met boomstammen staande gehouden door boswachters. Bij controle bleek het in beide gevallen om houtblokken te gaan die niet gecontroleerd waren en geen keuringslabels hadden. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 1 juli 2018.

Vermoed wordt dat dit slechts een onderdeel is van de illegale export van hout die op grote schaal plaatsvindt en mogelijk al geruime tijd gaande is. De SBB-leiding doet geen mededelingen in verband met het onderzoek.

Bronnen in de houtsector zeggen, dat medewerkers van SBB woensdag in Marowijne tijdens een zogenoemde invalscontrole op de illegale praktijken zijn gestuit. Toen de beladers door hadden dat ze waren betrapt, zijn ze gestopt met hun activiteiten. Bij een voorlopige controle bleek dat vier van de vijf containers al waren volgeladen.

Een nadere inspectie heeft uitgewezen dat geen van de veertig boomstammen door SBB gekeurd was voor export of voorzien van labels. Ook ontbrak elke informatie zoals vereist is.

De lading is vrijdag in beslag genomen en de overtreder wacht een fikse boete.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten