zondag 1 juli 2018

UNESCO looft Belize voor inspanningen om het grootse Barrièrerif te behouden

(Bron foto: Flickr)
Belize koos milieubescherming boven lucratieve fossiele brandstof-exploratie 


Het Belize Barrier Reef is een van de mooiste plekken op aarde. De koralen, het heldere water en het prachtige zand maken deze site tot een scène uit een fantasieschilderij. Het had dit effect op mensen over de hele wereld en werd officieel erkend als een van de Werelderfgoedlocaties van de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) in 1996. 

Uit bewondering voor zijn schoonheid schreef de commissie 'onderscheidend vanwege de omvang, de verscheidenheid aan riftypes en de weelde van koralen gedijen in een onberispelijke staat ... De spectaculaire pittoreske natuurlijke omgeving van briljant wit zand en groene mangrovebomen staat in schril contrast met de omringende azuurblauwe wateren'.

Maar, het is niet zo goed als een paar jaar geleden. In 2009 werd het Belize Barrier Reef toegevoegd aan de lijst van werelderfgoedsites die gevaar lopen. De plaats was degradeerde met een duizelingwekkende snelheid, en veel van het trauma werd gevoeld door de koralen zelf.



De koraalriffen zijn niet alleen een veilige haven voor miljoenen zeegebonden wezens, maar hebben ook een belangrijke rol bij het beschermen van de kustlijn tegen schade als gevolg van golven en stormen. Hun vermogen om zuurstof-stikstof niveaus vast te stellen, maakt het ook mogelijk om het onderwaterleven te laten gedijen.

De overmatige vervuiling en vervuiling veroorzaakt door olieboringen, houtkapbedrijven en niet-duurzame ontwikkelingen aan het water, verschoven de hele balans van het rif in slechts enkele maanden. Het Belize Barrier Reef is niet alleen een kleine plaats. Het is het op één na grootste koraalrif ter wereld en wordt alleen ingehaald door het majestueuze Great Barrier Reef. In zijn geheel huisvest het Belize Barrier Reef 400 eilanden, uitgestrekte mangroven, drie atollen, talrijke estuaria en lagunes.


Dus als een plaats van deze omvang schade zou moeten lijden die haar bijna zou vernietigen, kan men zich voorstellen hoeveel marteling de plaats zou hebben ondergaan.

Echter, met de constante inspanningen van de regering van Belize, maakte het barrièrerif weer een comeback. Met een informeel referendum in 2012 door milieugroeperingen zoals WWF en Oceana, stemde 96% van de deelnemers tegen de offshore-boringsactiviteit toen ze zich realiseerden dat mariene activa in gevaar waren als gevolg van de offshore olie-industrie. Gespecialiseerde teams werden gevormd om een ​​oplossing voor het probleem te evalueren, bestuderen en construeren. In 2017 sloten de parlementsleden eindelijk een historisch moratorium op olie-exploratie in de wateren van Belize, waardoor het een van de eerste ontwikkelingslanden is, die de bescherming van het natuurlijke oceaanmilieu boven de lucratieve fossiele brandstof beschouwt.

De regering stopte de olie-exploratie in december vorig jaar. Gezien de inspanningen loofde de UNESCO-raad het 'visionaire plan van het land om de kustlijn te beheren', en zei hij dat 'het niveau van instandhouding waarop we hadden gehoopt, is bereikt', zoals bericht door de BBC.

Zeer weinig landen zouden zulke gewaagde beslissingen nemen, vooral wanneer dit de algehele economie kan beïnvloeden door de betrokkenheid van de lucratieve fossiele brandstofreserves. Belize heeft echter een veel rendabelere oplossing - toerisme.

De site is de thuisbasis van ongeveer 1.400 soorten schildpadden, krokodillen, zeekoeien, en trekt toeristen in grote aantallen. Toerisme draagt ​​bij aan ongeveer 10 procent van het BBP van het land. Ook is de helft van de bevolking afhankelijk van toerisme of vissen voor hun levensonderhoud. Het belangrijkste is dat het besluit om het milieu te beschermen uiterst verstandig is en uiteindelijk ook economisch gezien even voordelig is.

(Suriname Mirror/interestingengineering.com/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten