zondag 1 juli 2018

Gletsjermeer Palcacocha in de Cordillera Blanca in Peru is een tikkende tijdbom

Een afgescheiden brok gletsjer die in het meer valt kan golf van 30 meter en enorme aardverschuiving veroorzaken


Wetenschappers zeggen, dat een gletsjermeer in de Cordillera Blanca in Peru een tikkende tijdbom is: gletsjersmeltwater, verergerd door de klimaatverandering, maakt het risico op een catastrofale en plotselinge overstroming steeds groter, meldt The Guardian vrijdag 29 juni 2018.

Toen Lake Palcacocha bijna overstroomde, toonde vloedgolf modellering door de Universiteit van Texas aan, dat een afgescheiden brok gletsjer die in het meer valt een golf van 30 meter en een enorme aardverschuiving zou kunnen veroorzaken in een gebied waar momenteel ongeveer 50.000 mensen wonen.

'Volgens ramingen van de autoriteiten zouden er, zelfs als je de mensen zou kunnen waarschuwen, nog steeds ongeveer 20.000 doden vallen', vertelde Noah Walker-Crawford, een sociale antropoloog, aan The Guardian .


Het meer heeft eerder rampspoed veroorzaakt: in 1941 viel een gletsjer stuk in het meer, waardoor een aardverschuiving ontstond die ongeveer 1.800 mensen doodde.Het gebied is nu veel dichter bevolkt dan het acht decennia geleden was, en de klimaatverandering heeft het risico op een catastrofe aanzienlijk verhoogd.


Gletsjers die afkalven is de afgelopen jaren regelmatig gebeurd, maar geen enkele is groot genoeg om golven over de dam te stuwen. In 2017 leidde een afkalving tot drie meter hoge golven die het overstromingsmitigation systeem beschadigde.

Peru's gletsjers zijn een belangrijke bron van irrigatiewater voor boeren in de regio en als ze verdwijnen, is er misschien een watercrisis op komst; 70 procent van de tropische gletsjers van de wereld hebben de oogsten al beïnvloed.

Ter informatie: 



(Suriname Mirror/TeleSUR/Vimeo/Issuu Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten