zondag 1 juli 2018

Gedenkmonument onthuld aan Waterkant voor naar Suriname verscheepte Afrikanen

(Bron foto: NII)
Eerste monument dat de komst van slaven vanuit zee naar land symboliseert


Om de Afrikanen te gedenken die jaren geleden naar Suriname verscheept werden om als slaven te werken op de plantages werd gisteren bij ‘Ston Trapu’ aan de Waterkant in Paramaribo een gedenkmonument onthuld, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, zondag 1 juli 2018.

Vicepresident Ashwin Adhin gaf in een korte toespraak aan, dat hoewel er een aantal monumenten is dat te maken heeft met de slavernij, zoals bijvoorbeeld het Kwaku monument, er geen monument is dat de komst van de slaven vanuit zee naar land symboliseert. 'Dit is dan een unicum', sprak de vicepresident.


Door middel van zang en dans werd op een bijzondere manier eer betoond aan de voorouders die hun leven verloren tijdens de slavernijperiode.

Vlak voor de onthulling van het monument werd een Maripa boot te water gelaten, gevuld met onder andere bloemen, vruchten en aarde, hetgeen onder meer vruchtbaarheid, het bevorderen van de economie symboliseerde en was tevens een symbool voor het leven zoals wij dat kennen, met ups en downs.

Het monument is een gedenkplaat, gedragen wordt door een zwarte en witte pilaar. Tussen de pilaren hangt een goudkleurig anker aan een ketting, met daaronder een gebroken ketting. De organisatie van de ceremonie lag in handen van Fiti fu wini.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten