zondag 29 juli 2018

Laagste loon politieambtenaar ligt onder het minimumloon

Surinaamse Politie Bond: 'Er schort heel wat aan beloning leden gewapende macht'

 
Het laagste loon van een politieambtenaar ligt onder het minimumloon. Er zouden agenten zijn die zelfs minder verdienen dan een bewaker. Het laagste brutosalaris van een politieman is Srd 1.323, netto ongeveer Srd 1000. De Surinaamse Politie Bond (SPB) vindt dat er heel wat schort aan de beloning van de leden van de gewapende macht. 

Op basis van de Wet Minimum Uurloon ontvangt een bewaker 140% van het minimum uurloon van Srd 6,40, zoals bepaald voor 2017. Dat komt op Srd 8,60, aldus het bestuur van de SPB. De politie start met een minimum uurloon van Srd 8,30, zegt secretaris Milando Atompai vandaag, zondag 29 juli 2018, op Starnieuws.

In gesprek met vicepresident Ashwin Adhin heeft het bestuur van de SPB uitgelegd, dat het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO) is opgelegd aan de politie. De algemene ledenvergadering heeft afgelopen week besloten om uit FISO te stappen. Dit was al aangegeven in het wensenpakket van de politie.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de regering begrip heeft voor het standpunt van de politie. Samen met de SPB zal gewerkt worden aan een nieuwe bezoldigingsreeks voor de politie.

De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft voorgesteld aan de regering om de Srd 500 aan koopkrachtversterking te incorporeren in het loon. Daarop wordt voorgesteld om 25% loonsverhoging te geven als eerste stap. Op basis hiervan zullen de laagste salarissen bij de overheid opgetrokken worden.

Het SPB-bestuur, onder leiding van Raoul Hellings, heeft aan de regeringsdelegatie onder leiding van de vicepresident uitgelegd dat het voorstel van de CLO niet werkbaar is voor de politie. Gevraagd is om herwaardering van de politie en een nieuwe functiebeschrijving. Dit is alleen mogelijk wanneer de politieorganisatie uit het FISO stapt en een eigen loonreeks wordt ontwikkeld.

Volgens het SPB-bestuur is het mogelijk om binnen twee tot maximaal drie weken deze kwestie wettelijk in orde te krijgen. Uiterlijk 16 augustus zal verslag worden gedaan aan de ledenvergadering over de vorderingen die zijn geboekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten