zondag 29 juli 2018

Alex Yakaumo informeert bevolking over permacultuur en duurzame landbouw

(Bron foto's: Facebook Permacultuur in Commewijne)
'Bij het beoefenen van permacultuur wordt de aarde niet blootgesteld aan schadelijke chemicaliën'


De afgelopen drie jaar heeft Alex Yakaumo kennis van permacultuur gebruikt om mensen voor te lichten over de natuurlijke omgeving in Suriname. Hoewel chemicaliën veel worden gebruikt in de Surinaamse landbouwsector, zijn er kansen om duurzame landbouw in stand te houden in het land, volgens een rapport van 2012 van het International Institute for Sustainability.



Er is echter een aantal beperkingen om te overwinnen, en een daarvan is een gebrek aan training. Yakumo helpt om dat te veranderen.

Nadat hij zijn Permaculture Design Certificate (PDC) van het Caribbean Permaculture Research Institute van Barbados had ontvangen, besloot hij zijn tijd te wijden aan het geven van lezingen over zelf onderhoudende landbouwecosystemen en gastworkshops in Commewijne, waar hij woont.

Gelegen aan de rechteroever van de Surinamerivier is zijn gemeenschap sindsdien meer betrokken geraakt bij andere gelijkgestemde organisaties in het binnenland, evenals met tribale dorpen. Yakaumo zegt, dat hij nooit mensen onder druk zet om meer te weten te komen over de levensstijl van permacultuur; in plaats daarvan wacht hij totdat ze klaar zijn om zijn principes te ontvangen - en van daaruit begint het onderwijs.

'Het is iets dat van de mensen moet komen, omdat het voor de mensen is', zegt hij. 'Dus, ik ben niet echt het probleem aan het forceren, ik bied gewoon deze mogelijkheid aan en als mensen er klaar voor zijn, kunnen ze meedoen.'

Een van de grootste beloningen die mensen kunnen verdienen bij het beoefenen van permacultuur is zelfverzekerdheid zichzelf of de aarde niet blootstellen aan schadelijke chemicaliën.

Op Yakaumo's Facebook-pagina Permacultuur in Commewijne kunnen mensen updates krijgen en contact opnemen als ze een lezing of workshop willen bijwonen.

Hij sprak met Global Voices over zijn werk. Klik op de link hiernaast om het gehele interview te kunnen lezen.


(Suriname Mirror/Global Voices/Issuu Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten