donderdag 21 juni 2018

Venezuela zet soldaten in om in zo'n 100 markten prijsopdrijving aan te pakken

(Bron foto: Reuters)
Leger en Nationale Garde patrouilleren bij voedselstalletjes in het hele land


Venezuela  heeft soldaten ingezet om prijsopdrijving in bijna 100 markten aan te pakken in een poging een ​​'economische oorlog' tegen te gaan. President Nicolás Maduro beval de maatregel en voerde aan, dat verkopers aan  prijsopdrijving van artikelen doen.

Venezuela heeft de hoogste inflatie ter wereld en er is een ernstig tekort aan basisvoedsel. Veel Venezolanen melden honger te lijden terwijl ze worstelen om zichzelf te voeden.

President Maduro geeft de schuld voor de tekorten aan internationale sancties en 'hebzuchtige zakenmensen'. Zijn critici zeggen, dat dit het beleid van zijn regering is en dat van zijn voorganger, Hugo Chávez, die de economie van het olierijke land heeft verpest.

President Maduro zegt, dat 'de overname van de gemeentelijke supermarkten een groot succes is geweest'. Leden van het leger en van de Nationale Garde patrouilleren bij voedselstalletjes in het hele land. 'Een groot aantal maffiosi, groothandelaren, dieven en kapitalisten zijn gearresteerd', zei hij over de markten. 'We hebben alles gevonden, zelfs prostitutie.'

De minister van Industrie en Productie, Tarek El Aissami, zei dat ze 'prijsspeculatie, oppotten en frauduleuze prijsmanipulatie' op de markten hebben ontdekt. Aissami, voormalig vicepresident, is onlangs benoemd, in het kader van het plan van president Maduro voor een 'wedergeboorte' van de Venezolaanse economie. De nieuwe minister werd vorig jaar onder Amerikaanse sancties geplaatst nadat hij door het Amerikaanse ministerie van Financiën tot 'Specially Designated Narcotics Trafficker' werd verklaard. Hij verwierp de beschuldigingen als 'imperialistische agressie'.


Maduro kondigde ook een verdrievoudiging van het minimumloon aan van 1 m bolivares per maand tot 3 m ($ 1,07 tegen de zwarte marktkoers). Hij zei ook dat arbeiders 2,2 miljoen bolivares zouden krijgen in maaltijdbonnen. Het is de vierde verhoging van het minimumloon dit jaar en volgens critici zal de maatregel de inflatie nog verder opdrijven.

De door Venezuela gecontroleerde nationale vergadering zei, dat de inflatie in mei 24.600% bedroeg. De Centrale Bank van Venezuela heeft sinds december 2015 geen officiële cijfers gepubliceerd, noch de regering. Nu steeds meer Venezolanen worstelen om zichzelf te voeden, verlaten velen het land. Een recent rapport van het vluchtelingenbureau van de VN zegt, dat de crisis heeft geleid tot 'grote uitstroom van zijn burgers en andere inwoners naar de regio en daarbuiten'. Volgens het rapport verlaten 5.000 Venezolanen hun huizen elke dag.

(Suriname Mirror/BBC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten