donderdag 21 juni 2018

UNHCR: Colombia heeft het hoogste aantal intern ontheemden

Colombia telt in 2017 7.7 miljoen eigen ontheemden


Colombia heeft het hoogste aantal intern ontheemden, volgens de Verenigde Naties. In zijn Jaarverslag 2017 laat het UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), het bureau dat belast is met het toezicht op vluchtelingen, weten dat Colombia 7.7 miljoen ontheemden heeft. Syrië, het tweede land op de lijst, heeft een intern ontheemde bevolking van 6.2 miljoen. 

Dit betekent niet, dat verplaatsing een groter probleem is in Colombia dan in Syrië; bijna de helft van de ontheemde bevolking van Syrië vluchtte naar het buitenland.

De meeste binnenlandse ontheemden van Colombia zijn ontheemd tussen 1995 en 2008, toen extreem-rechtse paramilitaire troepen een territoriale uitbreiding begonnen en de gronden die door de lokale bevolking waren achtergelaten, toe-eigenden.


In 2017 werden meer dan 90.000 Colombianen gedwongen hun grond te verlaten door illegale gewapende groepen, grond bezettingen of gevechten. De terugkeer van Colombianen, die voorheen ontheemd waren, werd gecompliceerd door het feit dat veel gestolen landerijen werden omheind voor rijke landeigenaren, bedrijven en boeren die weigeren het land terug te geven.

Dit zou verder gecompliceerd kunnen worden als de nieuwe regering van verkozen president Ivan Duque, het voor ontheemde oorlogsslachtoffers moeilijker wil maken om hun land terug te vorderen.

De UNHCR waarschuwt, dat Colombia's eigen probleem met gedwongen ontheemding wordt verergerd, door een recente toestroom van Venezolaanse migranten die een crisis in hun thuisland ontvluchten.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Issuu Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten