donderdag 21 juni 2018

Stichting Sranan Boeroe legt krans bij boeroe-monument te Groningen

173 Jaar geleden arriveerden eerste Nederlandse kolonisten te Voorzorg in district Saramacca

(Bron foto: St. Sranan Boeroe)

Het was gisteren precies 173 jaar geleden, dat de eerste Nederlandse kolonisten voet aan wal hebben gezet op Voorzorg in het district Saramacca. Het bestuur van de Stichting Sranan Boeroe heeft samen met de waarnemend districtscommissaris van Saramacca, Sarwan Ramai, traditiegetrouw een krans gelegd bij het monument op Groningen, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 21 juni 2018.

De Nationale Commissie ter herdenking van 145 jaar Hindustaanse Immigratie, 155 jaar Keti Koti en 165 jaar Chinese Immigratie feliciteert de samenleving, en in het bijzonder de nakomelingen van de Hollandse boeren, met de herdenking van de komst van de eerste Hollandse boeren op 20 juni 1845.


'Boeroe' is een surinamisering van 'boer' of landbouwer. De 'boeroe's' hebben ongetwijfeld een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname en de nakomelingen van deze groep migranten contribueren nog steeds aan en binnen diverse sectoren. Namen als André Loor - nu wijlen, Gummels, Stolk en Van Dijk om er maar enkele te noemen zijn klinkend in onze gemeenschap, constateert de commissie.

De 'boeroe's' hebben stand weten te houden en ondanks grote teleurstellingen na hun aankomst in Suriname zoals hoge sterfte, problemen met de teelt en oogst van landbouwgewassen.

Doorzettend hebben zij later op boerderijen rondom Paramaribo melk- en slachtkoeien gehouden en groente en bananen geplant om zich later in andere economische sectoren te bewijzen.

Samen met elkaar zijn de 'boeroe's' volledig geïntegreerd in de multi-etnische, multiculturele, multireligieuze en multi-linguale natie, stelt de commissie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten