donderdag 21 juni 2018

Bolivia's president Evo Morales ontmoet zijn Chinese collega Xi Jinping

(Bron foto: Twitter/Xinhua)
China en Bolivia ondertekenen overeenkomst inzake 'strategisch partnerschap'

Chinezen investeren 30.895.000 Amerikaanse dollar ter financiering aanleg van een weg


Bolivia's president Evo Morales ontmoette dinsdag 19 juni 2018 zijn Chinese collega Xi Jinping om een overeenkomst te ondertekenen inzake 'strategisch partnerschap' die de economische en politieke banden tussen de Aziatische economische machthebbers en de Andes-natie aanzienlijk zal verdiepen. 

Een van de ondertekende documenten is een memorandum waarin Bolivia is geïntegreerd in het kader van China's Belt and Road-initiatief, ook wel bekend als de 'Nieuwe Zijderoute'.

Xi Jinping zei, dat Bolivia en China een erfgoed delen als landen met oude beschavingen en dat ze allebei kunnen leren van voorouderlijke wijsheid om de problemen van vandaag te begrijpen.


Morales ontmoette ook de Chinese premier Li Keqiang.

Bolivia consolideerde overeenkomsten voor de export van verschillende belangrijke landbouwproducten, zoals quinoa en koffie, terwijl China overeenkomsten sloot om bij te dragen aan de bouw van infrastructuurprojecten, waaronder een donatie van 200 miljoen yuan (30.895.000 Amerikaanse dollar) ter financiering van de aanleg van een weg door Bombeo Villa Tunari.



Morales prees de betrekkingen van China met Latijns-Amerika, en zei dat 'de steun en steun van China aan de economische en sociale ontwikkeling van Bolivia nooit enige politieke voorwaarden oplegt'.

Premier Li zei, dat de samenwerking tussen China en Bolivia, evenals andere Latijns-Amerikaanse landen, een 'integraal onderdeel van Zuid-Zuid-samenwerking, dat de gemeenschappelijke belangen van ontwikkelingslanden kan beschermen en de wereldvrede, stabiliteit en ontwikkeling bevorderen.'

Na een ontmoeting met verschillende van China's top parlementsleden, reisde Morales naar de Sociale Wetenschap Academie van China, waar hij een onlangs in het Mandarijn Chinees vertaald boek over zijn leven als vakbondsleider, activist en politicus, presenteerde.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten