donderdag 21 juni 2018

Brazilië verbiedt gebruik van dieren in wrede klaslokaal experimenten

Regering kondigt aan dat per 17 april 2019 gebruik van dieren in wrede onderwijsactiviteiten wordt beëindigd


Na ontvangst van input van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) heeft Brazilië een belangrijke stap gezet in het bevorderen van humaan biomedisch onderwijs in het hele land.

In november 2016 nam PETA contact op met de Nationale Raad voor Controle van Dierproeven van de Braziliaanse regering (Conselho Nacional de Controle de Experimentação Animal, Concea) om het agentschap aan te sporen concrete stappen te ondernemen om het gebruik van dieren in verschillende biomedische en life science-onderwijsgebieden door Brazilië te vervangen.

Dankzij inspanningen van PETA en belangrijke lokale initiatieven van de vooraanstaande bioloog dr. Róber Bachinski en het Braziliaanse Netwerk voor Humane Opvoeding (Rede de Desenvolvimento Humano, Redeh), heeft de Braziliaanse regering aangekondigd, dat het op 17 april 2019 het gebruik van dieren in wrede observationele en demonstratieve onderwijsactiviteiten zal beëindigen.

Voorbeelden van experimenten in de klas die bij deze wet verboden zijn, zijn het opensnijden van dieren om de locatie of het functioneren van organen en systemen aan te tonen, dieren te injecteren met medicijnen om hun effecten te observeren en het gedrag en de uitdrukkingen van dieren die in psychologische tests worden gebruikt te observeren.

Deze nieuwe verordening, gepubliceerd in het Federaal Staatsblad van Brazilië als Normatieve resolutie nr. 38/2018 (zie hierna), stelt het volgende:

'Het gebruik van dieren [voor deze doeleinden]. . . wordt volledig vervangen door video's, computermodellen of andere bronnen die van voldoende inhoud en kwaliteit zijn voorzien om de leeromstandigheden te behouden of te verbeteren.'


PETA juicht de Braziliaanse regering toe voor deze enorme stap voorwaarts in de modernisering van het biomedisch onderwijs.

'We zullen blijven werken aan het einde van al dat diergebruik. De Braziliaanse wet schrijft het gebruik van niet-dierlijke medische trainingsmethoden voor, indien beschikbaar. Dit in aanmerking nemend en dat dergelijke humane methoden in overvloed beschikbaar zijn - ook in medische en veterinaire opvoeding - kan Brazilië nog meer doen om dieren te sparen die lijden aan ineffectieve, dure en onethische experimenten.'

(Suriname Mirror/PETA/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten