donderdag 21 juni 2018

Ongeveer 66% van het goud dat wordt gewonnen in Colombia is illegaal gewonnen

Illegale goudwinning neemt nog steeds toe in nationale natuurparken en inheemse reservaten


Ongeveer 66% van het goud dat wordt gewonnen in Colombia, een van de belangrijkste goudproducenten in Latijns-Amerika, is illegaal gewonnen, aldus de Verenigde Naties. Een studie uitgevoerd door het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC, United Nations Office on Drugs and Crime) stelt, dat 84.000 hectare is aangetast door de illegale en informele mijnbouwpraktijken. Dit is 6% meer dan de 79.000 hectare die in 2014 werd gemeten.

Het onderzoek waarschuwt, dat illegale goudwinning nog steeds toeneemt in nationale natuurparken, inheemse reservaten en zwarte gemeenschapsgebieden, waar deze praktijk ten strengste verboden is.

Volgens de studie vond 47% van de illegale goudwinning plaats op deze beschermde gronden. Illegale mijnbouwactiviteiten genereren ongeveer $ 2,4 miljard per jaar, wat volgens inlichtingendiensten drie keer meer is dan de cocaïne-industrie, volgens de Amerikaanse krant El Nuevo Herald.


'Vandaag verplaatst criminele mijnbouw meer middelen naar illegale bendes, naar guerrillagroepen, dan drugshandel', waarschuwde president Juan Manuel Santos in 2015.

Colombia's Agencia Nacional de Minería meldde legale productie van 61.805 kilo goud in 2016, maar de studie zegt, dat dit aantal wordt onderschat, omdat illegale goudwinning hoogtij viert. De studie zegt, dat het illegale goudwinning detecteerde in 14 van de 32 provincies in het land.

De provincies met de meest geconcentreerde illegale goudwinning bevonden zich in het westen van Colombia, in Antioquia (37%) en Choco (39%). Ondanks het iets hogere percentage illegale goudwinning van Choco, had Antioquia het meest legale goud in het land in 2016 (41%) in vergelijking met Choco's 23,5%.

Mijnwerkers in Choco, Cauca, en Guainia, geïnterviewd in de studie, zeiden dat het grootste deel van hun goud bestemd is voor Medellin, het belangrijkste knooppunt voor export van goud.

De uitkomst van het onderzoek zal worden gebruikt 'voor het bepalen en prioriteren van het overheidsbeleid, aangezien het een onderzoeksraamwerk verschaft om de relaties van deze vorm van illegale exploitatie met andere illegale en criminele activiteiten te verduidelijken.'

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten