zaterdag 30 juni 2018

President Bouterse tekent alsnog, na eerdere weigering, het grondenrechtendocument

Met ondertekening is belangrijke stap gezet om wet- en regelgeving te maken

Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) niet officieel uitgenodigd voor ondertekening document...


President Desi Bouterse heeft alsnog zijn handtekening geplaatst onder het grondenrechtendocument dat hij op 7 augustus 2017 weigerde te ondertekenen. Het staatshoofd gaf destijds aan, dat het stappenplan en de gezamenlijke verklaring eerst door de Raad van Ministers moesten worden doorgenomen. Dat is inmiddels gebeurd. Met de ondertekening is een belangrijke stap gezet om wet- en regelgeving te maken. 

Tijdens de activiteiten van Dag van Nationale Rouw en Verzoening te Redi Doti heeft Bouterse het document overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. 'Dit is een mijlpaal om via De Nationale Assemblee (DNA) te komen tot een volledige ingebruikname van wet- en regelgeving', zei de president.

Ook Dikan benadrukte dat het gaat om een zeer belangrijk document. 'Het is een grote verantwoordelijkheid, maar met de medewerking van alle inheemsen groepen en tribale volken kunnen we over een jaar een wetsproduct aanbieden aan DNA', zei de minister.

Het bestuur van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) was echter niet aanwezig in Redi Doti. Voorzitter Theo Jubitana zegt vandaag, zaterdag 30 juni 2018, in de Ware Tijd, dat de VIDS niet formeel was uitgenodigd voor de activiteit. 'Maar, over het algemeen zijn we wel blij met deze formele commitment van de regering op hoogste niveau. We verwachten niets anders dan dat het stappenplan volledig wordt uitgevoerd, met inachtneming van de principes van de gezamenlijke verklaring', zegt Jubitana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten