zaterdag 30 juni 2018

Archeologen vinden 26 zo'n 2.700 jaar oude graven in Mexico-Stad

Meer dan 130 beeldjes in de graven, waarvan de meeste zwangere vrouwen voorstellen


Experts van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH, Instituto Nacional de Antropología e Historia) hebben 26 zo'n 2.700 jaar oude graven gevonden op een site in Mexico-Stad. Gelegen in het zuiden van de hoofdstad en grenzend aan een moderne begraafplaats, meet de site 360 ​​vierkante meter en archeologen denken dat het door vrouwen gebruikt zou kunnen zijn voor activiteiten die te maken hebben met de verzorging van baby's. 

Tijdens opgravingen in de afgelopen vier maanden heeft het INAH-team de graven gevonden op diepten tussen 1,2 en 3,3 meter onder het straatniveau. Ongeveer 20 van hen bevinden zich in een perfecte geconserveerde staat.



'Tot nu toe hebben we vier stadia van bewoning ontdekt; vier historische perioden verbonden met het begin van de 20e eeuw, de Porfiriato (de periode van meer dan drie decennia toen voormalig president Porfirio Díaz aan de macht was), de onafhankelijkheid van Mexico en de pre-Spaanse periode', zei Antonio Balcorta Yépez, een INAH-archeoloog werkenzaam aan het project.

Van de 26 gevonden graven zijn er 11 in de vorm van een afgeknotte kegel, terwijl de archeologen ook overblijfselen hebben gevonden van muren van pre-Spaanse constructies. 'We hebben een reeks ontdekkingen gedaan die een revolutie teweegbrachten in de kennis die we hadden over graven in de pre-klassieke periode. De context doet ons vermoeden, dat we in een dorp zijn waar ze gespecialiseerde activiteiten hebben uitgevoerd. De hoogte (van de site en) zijn geografische en strategische positie geeft aan, dat de mensen (die op deze heuvel hebben gewoond) mogelijk meer controle hadden over bepaalde bronnen in vergelijking met het dorp Copilco', zei Balcorta.

Afgeknotte kegelgraven werden niet alleen gebruikt voor begrafenisdoeleinden, maar ook voor het opslaan van granen, artefacten en afvalmaterialen, legde hij uit. Er zijn echter ook aanwijzingen, dat ten minste twee van de graven door vrouwen zijn gebruikt voor dagelijkse activiteiten in verband met de zorg voor hun kinderen, zoals het geven van een kruidenstoombad aan een pasgeboren baby. Die theorie wordt ondersteund door de ontdekking van meer dan 130 beeldjes in de graven, waarvan de meeste zwangere vrouwen voorstellen, terwijl een kleiner aantal baby's zijn.


De keramische stukken hebben rode, gele en zwarte kleuringen op hun verschillende delen. Het INAH-team heeft monsters uit verschillende delen van de graven gehaald om chemische en pollenanalyses uit te voeren om de perinatale zorghypothese te bevestigen of te verwerpen.

De archeologen hebben ook ontdekkingen gedaan uit meer recente tijden, waaronder resten van munitie die werd gebruikt in de Mexicaanse revolutie en delen van adobebakstenen en andere bouwmaterialen die deel uitmaakten van een huis dat aan het einde van de 19e eeuw op de site stond. Omdat het zich op een hoogte van 2.296 meter boven zeeniveau bevindt, wordt aangenomen dat de site niet werd aangetast door lavastromen na de uitbarsting van de Xitle-vulkaan tussen 245 en 315 na Christus. En om die reden in een goed geconserveerde staat is gebleven.

(Suriname Mirror/Mexico News Daily/inah.gob.mx/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten