zaterdag 30 juni 2018

Wetenschappers waarschuwen: Wie in Brazilië vlees van gordeldier eet loopt het risico op lepra

(Bron foto's: summagallicana.it)
62 Procent onderzochte negenbands gordeldieren in deelstaat Pará heeft leprabacterie


Wild gordeldiervlees is populair in Brazilië, maar een nieuwe studie toont aan, dat degenen die het eten zelf het risico lopen om lepra te krijgen. In Brazilië is het niet ongewoon om gordeldier (kapasi in Suriname genoemd) eten, dat naar verluidt naar kip smaakt. Maar, nieuw onderzoek waarschuwt voor de praktijk - het kan je melaatsheid bezorgen. 

In een studie, die donderdag 28 juni 2018, in het tijdschrift PLOS Neglected Tropical Diseases werd gepubliceerd, ontdekten onderzoekers dat 62 procent van de negenbands gordeldieren (Dasypus novemcinctus) die in de westelijke staat Pará werden bemonsterd, tekenen vertoonden van blootstelling aan de bacterie die lepra veroorzaakt, ook bekend als de ziekte van Hansen.

Bovendien bleek uit de studie, dat mensen die negenbands armadillo-vlees eten vaker hogere concentraties lepra-antilichamen in hun bloed vertonen, wat erop duidt dat er een sterke correlatie bestaat tussen jagen, houden en eten van deze dieren en het oplopen van de ziekte.

Een gerecht dat in bepaalde gebieden wordt gegeten, kan bijzonder problematisch zijn: armadillo lever ceviche, een mengsel van rauw vlees en uien. Leprabestrijdende bacteriën hebben zich zowel in de lever als in de milt geconcentreerd.


De onderzoekers testten 146 lokale bewoners en ontdekten dat 92 van hen antilichamen hadden tegen de leprabacterie, wat duidt op een brede blootstelling.

Ongeveer 65 procent van de mensen in dat deel van Brazilië eet minstens een keer per jaar gordeldiervlees, zegt John Spencer, een immunoloog aan de Colorado State University en senior auteur van het onderzoek. 'Dat is veel', zegt hij. 'Ik weet niet of 65 procent van de Amerikanen één keer per jaar kreeft eet.'

Wetenschappers vermoeden dat armadillos de bacterie die verantwoordelijk is voor lepra, bekend als Mycobacterium leprae, sinds de jaren zeventig kan vervoeren en overbrengen. Maar, het was pas in 2011 dat de genetica een overeenkomst onthulde tussen de stammen die aanwezig zijn in mensen en gordeldieren, in plaatsen zoals Texas en Louisiana. Dit was 'the smoking gun', om zo te zeggen, dat de twee soorten de bacteriën over en weer deelden. Gelukkig voor mensen in de zuidelijke Verenigde Staten lijkt slechts ongeveer een vijfde van de negenbands gordeldieren tekenen van lepra te dragen.



In Pará is de prevalentie van lepra bij armadillos meer dan drie keer zo hoog. Dus waarom zijn zoveel van de Braziliaanse armadillos geïnfecteerd? Waarschijnlijk, omdat ook Brazilianen hogere lepra-percentages hebben, zegt Spencer.

De Verenigde Staten documenteren elk jaar ongeveer 200 gevallen van lepra - slechts ongeveer 25 procent daarvan zijn geassocieerd met gordeldieren. Maar, Brazilië registreert jaarlijks ongeveer 25.000 gevallen, wat volgens Spencer's onderzoek zelfs een onderschatting is. En hoewel het waar is, dat gordeldieren als een reservoir voor melaatsheid kunnen dienen dat soms in mensen terugvloeit, is het de moeite waard om op te merken, dat we ze eerst de ziekte hebben gegeven. 'Mensen brachten lepra uit Europa, met de schepen die van de kolonisten kwamen', zegt Spencer.

Hoewel het gebruik van armadillovlees misschien wat vreemd is, is de praktijk relatief gebruikelijk op plaatsen waar gordeldieren overvloedig zijn en andere bronnen van eiwitten schaars zijn. In het Portugees is het negenbands gordeldier ook bekend als tatu-galinha, of het kippen-gordeldier, vanwege de smaak van het vlees, zegt Danilo Kluyber, hoofd dierenarts van het Giant Armadillo Conservation Project gesponsord door de Naples Zoo. Hoewel negenbands gordeldieren de favorieten zijn, zijn sommige soorten naakte armadillos en harige gordeldieren ook gewild voor hun vlees. De zesbands 'dillos zijn ook populaire voedselproducten, omdat ze gemakkelijk alles eten wat je ze voedt, zodat ze in gevangenschap vetgemest kunnen worden gehouden.
Door dit te doen, kunnen mensen de dieren soms houden en zelfs baden, waardoor het risico op bacteriële overdracht toeneemt, zo blijkt uit de studie. Maar. ongestoord gelaten in het wild, vormen de dieren geen gevaar voor mensen, en spelen ze feitelijk veel vitale ecologische functies zoals het eten van insecten.

Reuzen gordeldieren zijn zeldzamer en moeilijk te vinden, maar ze worden ook voor voedsel gejaagd, omdat de dieren evenveel wegen als een Labrador. 'Ze kunnen een gezin voeden', zegt Kluyber.

Gordeldiervlees in Suriname (Bron foto: desneyinsuriname.blogspot.com)
Het goede nieuws is, dat negenbands gordeldieren overvloedig genoeg zijn om een ​​'minst bezorgdheid'-status te verkrijgen van de IUCN (International Union for Conservation of Nature), die bedreigde diersoorten beoordeelt. Niet alle soorten gordeldieren hebben echter zoveel geluk, met verschillende andere inheemse soorten op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de organisatie, waaronder het reuzen gordeldier en het driebands gordeldier

James Loughry, een armadillo-expert verbonden aan de International Union For Conservation of Nature, noemt het nieuwe onderzoek  belangrijk, 'omdat het aantoont dat dezelfde dingen gaande zijn op andere plaatsen buiten de VS', maar hij maakt zich zorgen dat, omdat de onderzoekers slechts 16 armadillos en 146 mensen konden analyseren, de resultaten aan verandering onderhevig zouden kunnen zijn door bredere bemonstering. 
Spencer zegt, dat de Braziliaanse regering hem en zijn collega's toestemming heeft gegeven om in totaal slechts 30 gordeldieren te samplen. Het team moest echter vertrouwen op lokale jagers om delen van hun jachtbuit voor analyse te delen, iets dat slechts een handvol van hen bereid was te doen - misschien uit angst om in de problemen te raken. Dit komt, omdat het feitelijk illegaal is om op dieren te jagen in Brazilië volgens de federale wetgeving. 'Maar, als je arm bent en je hebt eiwitten nodig in je dieet, doen mensen wat ze moeten doen', zegt Spencer.

(Suriname Mirror/National Geographic/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten