zaterdag 30 juni 2018

Colombiaanse president-elect Duque voor eerste officiële reis naar Washington DC

Duque ontmoet senator Rubio, nationale veiligheidsadviseur Bolton en minister Pompeo


De Colombiaanse president-elect Ivan Duque was donderdag 28 juni 2018 voor zijn eerste officiële reis naar Washington DC, de stad waar hij jarenlang werkte als anonieme ambtenaar. Velen in Colombia kenden Duque tot voor kort ook nauwelijks; tot een half jaar geleden was hij de man die naast Alvaro Uribe zat, de voormalige president, die wordt onderzocht voor moord, in de Senaat van zijn land. 

Maar, Colombia verkoos de 41-jarige erfgenaam van een politieke dynastie president en Duque keerde terug naar zijn voormalige stad om niet terug te keren naar zijn saaie baan van negen tot vijf bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB), maar om de groten van de buitenlandse politiek als het toekomstige staatshoofd van zijn land te ontmoeten.

De reis leek echter meer te gaan om Venezuela dan Colombia, waar Duque in augustus de leiding krijgt over een voortgaand vredesproces en de drugshandel beter floreert dan ooit.

Duque begon donderdag met een bezoek aan Marco Rubio, een invloedrijke Republikeinse senator uit Florida en de Democratische vertegenwoordiger Ruben Gallego uit Arizona.



Volgens het New Yorker-magazine: 'Velen zien Rubio als een architect van de havikachtige nieuwe benadering van Cuba en Venezuela, en hij zei dat hij met het Witte Huis aan die en andere zaken werkt.' De senator is ook lid van de commissies voor buitenlandse betrekkingen, inlichtingen en kredieten. Gallego is lid van de Armed Services Committee van het House. Volgens Duque hadden de drie het over het belang van het versterken van de betrekkingen tussen de VS en Colombia.


Rubio voegde eraan toe, dat ze het hadden over de regionale inspanningen om 'een einde te maken aan een aanhoudende crisis in Venezuela' en haar democratie te herstellen. Rubio en Trump hebben openlijk een militaire coup voorgesteld in Venezuela, die categorisch is afgewezen door de vertrekkende president Juan Manuel Santos en alle andere regionale leiders.

Duque staat dicht bij leden van de Venezolaanse politieke dynastieën die zich ook verzetten tegen de steeds autoritairder Venezolaanse president Nicolas Maduro, maar heeft zijn voorgestelde strategie als president nog niet duidelijk. Duque ontmoette vervolgens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Francisco Palmieri, een van de topassistenten van het State Department voor hemisfeerzaken.


Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad zei tegen het Spaans nieuwsagentschap EFE, dat John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, 'een ontmoeting zal hebben met Duque tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad.'


Bolton is een van de meest militaristische leden van de regering van Trump en voorstander van een agressief beleid in Latijns-Amerika tegen landen die de Amerikaanse belangen in de regio ondermijnen, vertelde een hoge ambtenaar aan McClatchy.


Volgens Blu Radio zou de inkomende Colombiaanse president ook CIA-chef Gina Haspel en Trumps stafchef John Kelly ontmoeten voor een politieke vermenging op hoog niveau, maar dit werd niet bevestigd. Details over de inhoud van deze bijeenkomsten werden niet onmiddellijk onthuld, maar ze moesten interessanter zijn geweest dan die van het IADB tussen 2001 en 2013 toen hij terugkeerde naar Colombia.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten