zaterdag 30 juni 2018

Onderzoekers identificeren twee onbekende soorten hoefdieren aan hand van 13 miljoen jaar oude fossiele overblijfselen uit Bolivia

Theosodon arozquetai en Llullataruca shockeyi lijken op kleine elanden of herten



Onderzoekers van de Case Western Reserve University (CWRU) in het Amerikaanse Cleveland en twee  scholen hebben iets nieuws gevonden in het prehistorische verleden. Ze hebben twee voorheen onbekende soorten hoefdieren geïdentificeerd door hun 13 miljoen jaar oude fossiele overblijfselen van een site in Bolivia. De dieren, genaamd Theosodon arozquetai en Llullataruca shockeyi, lijken op kleine elanden of herten in de weergave van een kunstenaar Velizar Simeonovski (ze behoren tot de Macraucheniidae familie, een groep hoefdieren in de uitgestorven Zuid-Amerikaanse hoefdierenorde Litopterna).

Hun naaste verwanten zouden paarden en neushoorns zijn, die zich 60 miljoen jaar geleden afzonderlijk op verschillende evolutionaire wegen vertakten. Nu uitgestorven, ze verdwenen ongeveer 12.000 jaar geleden, zegt Darin Croft, een biologieprofessor bij CWRU, die mede leiding gaf aan de expedities die de fossielen hebben teruggevonden.

'Mensen hebben ongetwijfeld de laatste leden van deze groep gezien', zei hij in een telefonisch interview. 'We hebben ze net gemist. Het is een beetje gek.'

De ontdekkingen, aangekondigd in de juni-editie van de Journal of Vertebrae Paleontology, zijn niet alleen belangrijk , omdat ze twee soorten documenteren die voorheen onbekend waren voor de wetenschap, maar ook omdat ze afkomstig zijn uit de noordelijke en tropische breedtegraden van Zuid-Amerika. Die helft van het continent heeft een rijke diversiteit aan levende zoogdieren, maar is een moeilijke plaats om fossielen te vinden.

'Door fossielen uit regio's als Bolivia te bestuderen, waar weinig anderen hebben gekeken, hebben we een verscheidenheid aan nieuwe soorten ontdekt en beschreven die onze kijk op de geschiedenis van de zoogdieren in Zuid-Amerika verandert', zegt Croft, die wordt beschouwd als een van de wereldtoppers in neotropische paleomammalogie, de studie van prehistorische zoogdieren in Zuid-Amerika.

Omdat Zuid-Amerika het grootste deel van de afgelopen 66 miljoen jaar geografisch geïsoleerd was, zegt hij, zijn fossiele reputatie maakt het een perfecte locatie om 'onderwerpen als aanpassing van zoogdieren, diversificatie en gemeenschapsecologie te onderzoeken'.

De hoofdauteur van de tijdschriftuitgave was een van Croft's voormalige studenten, CWRU-gediplomeerde Andrew McGrath, die nu studeert aan de Universiteit van Californië-Santa Barbara. Ook nam deell Federico Anaya van Bolivia's Universidad Autonoma Tomas Frias.

De fossielen gebruikt bij het identificeren van de nieuwe soort - schedel, ledematen botten, kaak en tanden - werden verzameld in verschillende expedities over een periode van jaren, aldus Croft. Hun extreem  verschillende grootte van de bovenste ledematen was de eerste aanwijzing dat ze twee soorten waren.

(Suriname Mirror/Cleveland.com/Notimérica/SCI-News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten