woensdag 13 juni 2018

Ontdekking van het oudste zoogdier in Brazilië is eerbetoon aan David Bowie

(Bron foto: Mariela Castro)
Brasilestes stardusti is het enige Braziliaanse zoogdier dat met dinosaurussen heeft bestaan


Brasilestes stardusti is de naam die is gegeven aan het oudste bekende zoogdier dat in Brazilië is gevonden. Het leefde in wat nu het noordwesten van de staat São Paulo is aan het einde van het Mesozoïcum tussen 87 miljoen en 70 miljoen jaar geleden. Het is het enige Braziliaanse zoogdier waarvan bekend is dat het samen met de dinosaurussen heeft bestaan. 

De ontdekking van Brasilestes werd op 30 mei 2018 aangekondigd door een team onder leiding van Max Langer, een professor aan de Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo (FFCLRP-USP).

Het team van Langer omvatte collega's aan de Federale Universiteit van Goiás en de Universiteit van Campinas in Brazilië, het La Plata Museum in Argentinië en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS.

Fysiek gezien bestaat Brasilestes uit een gefossiliseerde premolaire tand met een maximale kroonlengte van 3,5 millimeter.  'De tand is klein en incompleet: de wortels ontbreken', zei paleontologe Mariela Cordeiro de Castro, de eerste auteur van het paper dat onlangs in Royal Society Open Science is gepubliceerd (zie onderaan). 'Klein, maar niet klein', vervolgde Castro. 'Hoewel het slechts 3,5 millimeter is, is de Brasilestes-tand drie keer groter dan alle bekende Mesozoïsche tanden van zoogdieren.' In de tijd van de dinosaurussen waren de meeste zoogdieren zo groot als muizen. Brasilestes was veel groter, ongeveer zo groot als een buidelrat.

De naam van de nieuwe soort is een eerbetoon aan de Britse rockster David Bowie, die stierf in januari 2016, een maand nadat het fossiel werd gevonden. Brasilestes stardusti zinspeelt op Ziggy Stardust, een buitenaards personage gecreëerd door Bowie voor een album uit 1972.



(Suriname Mirror/Science Daily/Scribd Suriname Mirror) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten