woensdag 13 juni 2018

In VS geboren Mexicaanse drugskartelleider in Atlanta (VS) tot 49 jaar cel veroordeeld

(Bron foto: Twitter)
Edgar Valdez Villarreal, 'La Barbie', smokkelde cocaïne in trucks vanuit Mexico naar VS

- Valdez voerde in Cuernavaca en Acapulco bloedige strijd om leiding kartel
- Uiteen gereten en onthoofde lichamen in straten en hangend aan bruggen in Cuernavaca en Acapulco

Een rechter in Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia, veroordeelde maandag 11 juni 2018 een voormalige 'high school' voetbalspeler uit Texas, die een bloedige machtsstrijd voerde voor controle over een Mexicaans drugskartel, tot 49 jaar en één maand gevangenisstraf.

Van Edgar Valdez Villarreal, ook bekend als 'La Barbie' vanwege zijn lichte ogen en gelaatskleur, wordt ook 192 miljoen dollar geëist. Valdez, 44, werd beschuldigd van het brengen van vrachtwagens vol met cocaïne vanuit Mexico naar de oostelijke Verenigde Staten en het terug sluizen van miljoenen dollars naar Mexico.


Hij werd in 2010 in Mexico gearresteerd en werd in september 2015 met 13 anderen door Mexico naar de VS uitgeleverd om de aanklacht in behandeling te nemen. Hij pleitte schuldig in januari 2016 inzake aanklachten van samenzwering om cocaïne te importeren en distribueren, en samenzwerring om geld wit te wassen.

Valdez werd geboren in Laredo, Texas, aan de Mexicaanse grens. Zijn vader was een nachtclub- en café-eigenaar, en ze woonden in een midden klasse buurt bewoond door grenspolitie agenten, politieagenten en brandweerlieden. Hij werd een straatverkoper als tiener toen hij nog steeds linebacker was in het voetbalteam van de Laredo United High School, en beklom toen de rangordelijst om een ​​ hooggeplaatst lid te worden van de Beltran Leyva-bende in de tijd dat de bendeleiders werden geassocieerd met Joaquin 'El Chapo' Guzman en het Sinaloa-kartel, hebben aanklagers gezegd.


Hij leefde een opzichtige levensstijl, kleedde zich in mooie pakken en ging naar clubs en bezat huizen in de duurste delen van Mexico-stad. Maar zijn luxueuze leven werd bedreigd nadat Mexicaanse mariniers zijn leider, Arturo Beltran Leyva, tijdens een vuurgevecht in Cuernavaca in december 2009, hadden gedood.

Valdez en Beltran Leyva's broer, Hector, begonnen een bloedig gevecht om de controle dat leidde tot uiteen gereten en onthoofde lichamen in de straten en vaak hangend aan bruggen in Cuernavaca en Acapulco, samen met bedreigende boodschappen.

Een elite, Amerikaans opgeleid , Mexicaans federaal politie-team dat handelde op tips, arresteerde Valdez en vier anderen in een houten vakantiehuis buiten Mexico-Stad in augustus 2010.

Destijds noemde de Mexicaanse president Felipe Calderon Valdez 'een van de meest gezochte criminelen in Mexico en het buitenland'. Een vermeende medewerker van Valdez, Carlos Montemayor Gonzalez, werd samen met hem uitgeleverd en is ook aangeklaagd. Hij heeft niet schuldig gepleit, en zijn zaak is in behandeling.

(Suriname Mirror/Associated Press/FOX32 Chicago/The Japan Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten