woensdag 13 juni 2018

Criminaliteit kost Braziliaanse overheid tientallen miljarden dollars

Onderzoekers: 'Autoriteiten moeten huidige openbare veiligheidsbeleid heroverwegen'


Een nieuw onderzoek door de Braziliaanse overheid schat dat de criminaliteitskosten in de afgelopen twee decennia dramatisch zijn gestegen en nu elk jaar het equivalent van tientallen miljarden dollars bereiken.

Gezien het toenemende geweld en de voortdurende beperkingen van de middelen, bevelen de auteurs aan, dat de autoriteiten het huidige openbare veiligheidsbeleid heroverwegen.

Het onderzoek, uitgevoerd door een beleidsadviesbureau op kabinetsniveau, heeft de directe en indirecte effecten gemeten van criminaliteit, zoals uitgaven voor openbare en particuliere beveiliging, kosten in verband met de rechterlijke macht en gevangenissystemen, materiële schade, verloren productiviteit en medische behandeling.



De auteurs schatten, dat de kosten van misdaad in 2015 4,38 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Brazilië bedragen - ongeveer 285 miljard reais (76,6 miljard dollar). Twee decennia eerder, in 1996, kostte de misdaad minder dan de helft daarvan - ongeveer 113 miljard reais (ongeveer 30 miljard dollar).

Uit het rapport blijkt, dat de relatieve kosten van criminaliteit hoger zijn in de noordelijke staten van Brazilië, waar het geweld de afgelopen jaren is toegenomen. In de noordelijke staat Amapá bijvoorbeeld kostte de misdaad in 2015 ongeveer 7 procent van het bbp van de staat - ongeveer 60 procent meer dan het nationale gemiddelde. In de zuidelijke staten Rio de Janeiro en São Paulo werden de kosten van misdaad geschat op 3 procent - bijna 50 procent onder het nationale gemiddelde.

Een rapport van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, dat vorig jaar werd vrijgegeven, schatte dat de gemiddelde misdaadkosten in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 3,5 procent van het bbp zouden bedragen. Uit die studie bleek, dat misdaad in 2014 3,78 procent van het bnp van Brazilië heeft gekost.

(Suriname Mirror/InSight Crime/The Rio Times/Issuu Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten