zaterdag 5 mei 2018

Suriname gaat wellicht bemiddelen in geschil binnen Unasur

Kans op bemiddelende rol lijkt echter klein nu regeringen Bolivia en Peru zijn begonnen met 'acties op hoog niveau'


Suriname krijgt mogelijk een bemiddelaarsrol in het gekibbel binnen Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten. Paramaribo heeft voorstellen gedaan over hoe de interne problemen opgelost zouden kunnen worden en de eenheid kan worden hersteld. Deze voorstellen zijn besproken tijdens het bezoek van president Desi Bouterse deze week aan zijn Braziliaanse ambtgenoot Michel Temer. Dat werd donderdagavond duidelijk op de J.A. Pengelluchthaven tijdens een persconferentie van Bouterse, kort na terugkeer uit Brasilia, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 5 mei 2018.

De president voerde aan dat politieke instabiliteit in de regio kan leiden tot verslechtering van de veiligheid in het gebied.

Venezuela, maar ook Brazilië zouden, aldus de regeringsleider, Suriname hebben benaderd om een bijdrage te leveren aan het oplossen van politieke spanningen binnen Unasur.. De spanningen binnen Unasur hebben deels te maken met de politieke situatie in Venezuela.

Maar, dit is het grootste probleem: Twee dagen nadat Bolivia het pro tempore-voorzitterschap van Unasur aannam, hebben de regeringen van Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Paraguay en Peru besloten om zich terug te trekken uit ontevredenheid over het gebrek aan leiderschap.

Sinds januari 2017 zijn Unasur-landen het niet eens geworden over een nieuwe secretaris-generaal ter vervanging van de voormalige Colombiaanse president Ernesto Samper die Unasur leidde tussen 2014 en 2017.

'Zoals u weet, heeft ook de Amerikaanse ambassade ons benaderd voor bemiddeling', zei de president. Nadat de regering zich over het vraagstuk had gebogen, zijn verschillende voorstellen gedaan en is nagegaan hoe die door Venezuela bekeken zouden kunnen worden.

Ook bij andere landen wordt afgetast in hoeverre draagvlak kan worden gevonden voor de voorstellen uit Paramaribo.

De kans op een bemiddelende rol van Suriname lijkt echter klein. Immers, zo bericht Suriname Mierror vandaag, de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken Fernando Huanacuni heeft woensdag 2 mei 2018 aangekondigd, dat de regeringen van Bolivia en Peru zijn begonnen met 'acties op hoog niveau' met andere regionale regeringen om Unasur te reactiveren.

'Deze week werken we samen met de ministers van Buitenlandse Zaken om consensus te bereiken' en om de verschillen op te lossen die zes van de twaalf leden van Unasur ertoe hebben gebracht zich tijdelijk terug te trekken uit het regionale integratieorgaan

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten