zaterdag 5 mei 2018

Argentinië en Brazilië overwegen lidmaatschap van Internationale Counter-Terrorist Database

Database bestaat uit een enorme hoeveelheid informatie over terroristen



- 'Er bestaat een risico, dat jihadistische trainingskampen en recreatieve voorzieningen kunnen ontstaan ​​in Latijns-Amerika en Caribisch gebied'
- 'We zijn bezorgd over toegenomen inspanningen van extremisten om mensen te werven, met name in Caribische staten'


Rusland is momenteel in gesprek met Argentinië en Brazilië over hun toetreding tot de Internationale Counter-Terrorist Database, aldus de adjunct-directeur van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken over nieuwe uitdagingen en bedreigingen, Dmitry Feoktistov. 

'Een aantal concrete landen hier in de regio geven blijk van interesse om lid te worden van deze database, met name Argentinië en Brazilië', zei Feoktistov donderdag 3 mei 2018.


'We bespreken concrete modaliteiten van hun toetreding tot de database die bestaat uit een enorme hoeveelheid informatie over terroristen.' Feoktistov zei ook, dat Rusland en Argentinië debatteren over de voorbereiding van een ontwerpovereenkomst op het gebied van terrorismebestrijding, die zou kunnen worden ondertekend tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Argentinië voor de G20-top aan het einde van het jaar, als de partijen snel werken en effectief.

'Morgen zijn we van plan om met Argentinië een proces te bespreken van de ontwikkeling van een ontwerp van bilaterale overeenkomst op het gebied van terrorismebestrijding', zei Feoktistov. 'Er is wederzijds begrip, dat een dergelijke ontwerpovereenkomst zal worden voorbereid. We stellen geen termijnen vast, omdat we een kwalitatief document willen voorbereiden. Als Argentinië ook zo snel en effectief werkt, dan is er gelegenheid om dit document te ondertekenen tijdens het aanstaande bezoek van de Russische president aan Argentinië voor deelname aan de G20-top eind november of begin december.'

Islamitische Staat, IS, ('Daesh') probeert reserve- en uitwijkposities te vestigen in Latijns-Amerika te midden van verliezen in Irak en Syrië, aldus de official. 'Het is nog voorbarig om te praten over de eliminatie van deze bedreiging voor wereldwijde vrede en veiligheid. We merken toegenomen inspanningen van IS om terugvalposities te creëren in verschillende regio's van de wereld, ook in Latijns-Amerika', zei Dmitry Feoktistov donderdag.

'Er bestaat een risico dat jihadistische trainingskampen en recreatieve voorzieningen kunnen ontstaan ​​in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, dat terroristen contacten leggen met lokale criminele en drugssyndicaten, transport- en energie-infrastructuur gebruiken voor terroristische doeleinden en financiële systemen - voor fondsenwerving en het witwassen van geld', legde Feoktistov uit.

'We zijn bezorgd over de toegenomen inspanningen van extremisten om mensen te werven, met name in de Caribische staten, waar een groot aantal burgers de islam praktiseren.'

(Suriname Mirror/Sputnik/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten