zaterdag 5 mei 2018

Regeringen van Bolivia en Peru werken aan reparatie van gehalveerd Unasur

Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Paraguay en Peru uit Unasur uit ontevredenheid over gebrek aan leiderschap


De Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken Fernando Huanacuni heeft woensdag 2 mei 2018 aangekondigd, dat de regeringen van Bolivia en Peru zijn begonnen met 'acties op hoog niveau' met andere regionale regeringen om de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) te reactiveren. 

'Deze week werken we samen met de ministers van Buitenlandse Zaken om consensus te bereiken' en om de verschillen op te lossen die zes van de twaalf leden van Unasur ertoe hebben gebracht zich tijdelijk terug te trekken uit het regionale integratieorgaan.

Twee dagen nadat Bolivia het pro tempore-voorzitterschap van Unasur aannam, hebben de regeringen van Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Paraguay en Peru een brief aan Huanacuni gestuurd waarin ze hem informeerden over hun besluit om zich terug te trekken uit ontevredenheid over het gebrek aan leiderschap.

Sinds januari 2017 zijn Unasur-landen het niet eens geworden over een nieuwe secretaris-generaal ter vervanging van de voormalige Colombiaanse president Ernesto Samper die Unasur leidde tussen 2014 en 2017.

Peru's directe betrokkenheid bij het oplossen van de impasse binnen Unasur werd bereikt door inspanningen van de Boliviaanse president Evo Morales, die zijn tegenhanger Martin Vizcarra  ontmoette op 28 april om gezamenlijke ontwikkelingsprojecten in het grensgebied te plannen.

Huanacuni legde woensdag uit, dat 'beide ministers van Buitenlandse Zaken, Peru en Bolivia, een mandaat kregen om te werken aan consensus, omdat de horizon van de regio Unasur is'.

Veel politieke analisten vrezen, dat de impasse van Unasur niet het product is van bezorgdheid over de operationele capaciteiten van het blok, maar eerder ideologisch gemotiveerd is . Dit vermoeden houdt verband met het feit, dat alle regeringen die zich hebben teruggetrokken het neoliberale economische beleid prefereren, en het pro-Amerikaanse buitenlands beleid.

Bovendien hebben de twee in een recente presidentiële ontmoeting tussen Sebastian Piñera uit Chili en Mauricio Macri uit Argentinië de nadruk gelegd op de mogelijkheid om Mercosur te integreren, waaronder Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay met de Alliantie van de Stille Oceaan (Mexico, Chili, Colombia en Peru). Pogingen om deze agenda voor economische integratie door te zetten, zijn in 2016 van start gegaan.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten