woensdag 9 mei 2018

Meer dan 200.000 Venezolanen registreren zich bij de Colombiaanse autoriteiten

(Bron foto: AFP)
Zuid-Amerika probeert het hoofd te bieden aan een uittocht van Venezolanen

Regering registreert Venezolanen om gericht beleid te kunnen ontwikkelen voor hun verblijf in het land


Meer dan 200.000 Venezolanen hebben zich bij de Colombiaanse autoriteiten geregistreerd in de eerste weken van een telling, die bedoeld was om te beoordelen hoeveel ongedocumenteerde migranten naar het Andes-land zijn gevlucht, zei de Colombiaanse regering maandag 7 mei 2018.

Zuid-Amerika probeert het hoofd te bieden aan een uittocht van Venezolanen die hun thuisland verlaten om te ontsnappen aan een verpletterende economische crisis die honger en schaarste heeft veroorzaakt.

Velen steken landinwaarts de 2.219 kilometer lange grens van Colombia over, zonder enige immigratiecontrolepunten te passeren. Colombia vraagt ​​de Venezolanen om zich te registreren als ze geen werk- of toeristenvisum, dubbele nationaliteit of een andere vorm van formele toestemming hebben om in Colombia te blijven.

De regering heeft gezegd, dat de informatie bedoeld is om te helpen begrijpen welke middelen nodig zijn voor scholing, medische zorg en andere diensten en niet zal worden gebruikt voor deportaties.

Ongeveer 320.000 Venezolanen in Colombia hebben een visum, een verlenging van het visum of een toeristenvisum van 180 dagen. De regering schat dat er nog eens 500.000 mensen zonder papieren zijn, terwijl 230.000 het land doorkruisten op weg naar andere bestemmingen.

'Halverwege de registratie hebben we 203.989 Venezolanen geregistreerd, er is nog een maand over', vertelde Felipe Munoz, directeur Grensaangelegenheden van de regering tegen journalisten.

'Registratie verandert niets aan hun migratiestatus, het is niet voor voedselvouchers, voor hulp of voor stemmen, dit is om ervoor te zorgen, dat de Colombiaanse overheid informatie heet die het mogelijk maakt om een ​​ humanitair beleid te ontwikkelen binnen onze fiscale restricties, maar altijd met empathie en vrijgevigheid', zei Munoz.

Ongeveer 80 procent van de Venezolanen die zich hebben geregistreerd, gaf aan dat ze in Colombia wilden blijven, zei Munoz, maar velen zeiden, dat ze bereid zouden zijn om naar huis terug te keren als de omstandigheden daar verbeteren.

Schattingen van het aantal Venezolanen dat hun thuisland heeft verlaten lopen sterk uiteen, waarbij sommige tegenstanders van de regering Maduro en academici het aantal schatten op 4 miljoen zetten. De regering-Maduro verwerpt dat als zijnde overdreven.

(Suriname Mirror/eitb.eus/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten